Рекорден брой участници, талантливи млади хора от цялата страна, авторски

...
Рекорден брой участници, талантливи млади хора от цялата страна, авторски
Коментари Харесай

Дaница Христова получи пластиката „Полет” на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ в Бургас

Рекорден брой участници, надарени младежи от цялата страна, авторски творби и нестихващи овации донесе 25-то издание на Националния конкурс „ Петя Дубарова ”

18-годишната Дaница Христова е лауреатът на Националния книжовен конкурс „ Петя Дубарова ”, който се организира за 25-ти път в Бургас. Дaница завоюва първото място със стихотворението си „ Краят на света “.

Първото място за прозаичност завоюва 19-годишната Ния Вълнова с описа си „ Пръстите на краката “. Наградата връчи ръководителят на журито Кристин Димитрова, а малко по-късно с доза комизъм и внимание тя направи цялостен преглед на творбите, постъпили за присъединяване в състезанието. Тя не спести благодарности за цялостната организация към Елица Дубарова.

„ Най-силният конкурс за млади създатели се организира в Бургас и това е състезанието, който носи името на Петя Дубарова. Всички вие, празнувайте дарбата, че можете да говорите на света с поезията си. Конкурсът има дълбоки корени и построен авторитет. Тазгодишното издание се посвещава на 60-годишнината от рождението на бургаската поетеса. Предстои креативен уъркшоп, в подготовка е и конференция, обвързвана с творчеството на Петя, а къщата-музей ще посреща гости, освежена още при започване на юни. Това прави годината специфична “, сподели при откриването на церемонията по награждаване на спечелилите зам.- кметът по просвета и спорт на Бургас Диана Саватева.

Писателят Янчо Чолаков връчи специфичната премия на Регионална библиотека „ Пейо К. Яворов ” на Спас Москов от СУ „ Св. св. Кирил и Методий ”.

Редакторът на бургаското литературно списание „Море“ Иван Сухиванов разгласи и връчи специфичните награди на списанието на най-добре представилите се бургаски участници и даде обещание изявления на техните произведения в идващия брой на изданието.

Специални награди бяха връчени от представители на Регионалното ръководство на образованието и вестник „ 24 часа ”.

В тазгодишното издание на състезанието участваха 182 създатели от цялата страна. Връчени бяха по три награди за лирика и прозаичност, както и по пет поощрителни във всеки от разделите. Наградените произведения са оповестени в сборника „ Петя – кей зелен “.

Журито тази година беше с ръководител писателката Кристин Димитрова и членове – проф. Амелия Личева, Петър Чухов, Мартин Колев и Росен Друмев.

За положителното въодушевление се погрижиха харизматичните водещи – актьорите Никола Парашкевов и Пепа Николова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР