Рекорден брой - общо 21, отчитат през октомври от Северозападното

...
Рекорден брой - общо 21, отчитат през октомври от Северозападното
Коментари Харесай

Рекорден брой пожари са горели през октомври на територията на Северозападното държавно предприятие - Враца

Рекорден брой - общо 21, регистрират през октомври от Северозападното държавно дружество (СЗДП) - Враца, оповестиха от институцията. От там прецизират, че съгласно данните от system.iag.bg толкоз огромен брой пожари през този месец не е следен от 2000-та година насам. Това значително се дължи на продължителната суша, рекордно високите температури, както и мощният вятър, който способства за бързото разгръщане на пожарите. Но главната причина за възникването на пожарите си остава немарливост при боравене с открит огън, както и нерегламентираното палене на стърнища в аграрни територии, разясняват от СЗДП-Враца.
От там допълват, че макар извършените диалози и акции от страна на предприятието, Изпълнителна организация по горите и Регионалните дирекции по горите в цялата страна, към момента се следят пожари, които стартират в аграрни земи и бързо се популяризират в горите. Общо от началото на годината до началото на ноември на територията на предприятието са горели 52 горски пожара, на повърхност от над 5000 дка. 
Най-много – 12 са били пожарите в Държавното горско стопанство (ДГС) – Лесидрен като общата опожарена повърхност там е над 1200 дка. За отчетния интервал голям брой са били пожарите и на територията на териториалното отделение на ДГС - Ловеч – седем пожара, разпрострели се на повече от 470 дка. Множество пожари са зародили и на територията на ДГС - Плевен, на обща повърхност от 467 дка. 
Най-големият пожар на територията на предприятието е бил на повърхност 675 дка, в землището на Вършец, в региона на деяние на ДГС - Берковица, споделиха от СЗДП-Враца.
Почти всички пожари са минали през горските насаждения без да нанасят вреди на дърветата, само че всеки пожар унищожава от време на време невъзвратимо милиони растителни съобщества, изгаря домовете на голям брой животни, от време на време и с техните дребни, нанася вреди върху пчелни кошери, лишава от плодородието на почвите и прекатурва образа на всяка горска екосистема, споделиха още от СЗДП - Враца. 
От началото на годината е имало единствено един върхов пожар в землището на село Остров, ДГС - Оряхово, където са изпепелени 182 дка акациева гора.
От Предприятието декларират, че с помощта на положителната взаимна работа сред чиновници на Държавните горски и ловни стопанства на територията на СЗДП и чиновниците на Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " във всички обитаеми места, както и на стотиците сигнали, подадени от съзнателни жители на телефон 112, тази година няма горски пожар, достигнал до обитаемоте места./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР