Реконструкция на Плиска ГЕРБ подготвя законопроект за старите български столици,

...
Реконструкция на Плиска ГЕРБ подготвя законопроект за старите български столици,
Коментари Харесай

ГЕРБ узряла за закон за великите стари столици


Реконструкция на Плиска

ГЕРБ приготвя законопроект за старите български столици, разгласи ръководителят на парламентарната група на ръководещата партия Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание в сряда.

Целта ще е страната да оказва помощ с финансиране на основни исторически обекти във Велико Търново, Плиска и Велики Преслав, с цел да подкрепя развиването на културния туризъм в страната.

В последните години обаче реконструкциите на Велики Преслав и на Базиликата в Плиска, финансирани с държавни пари, провокираха голям брой рецензии. Изпълнението на възстановките беше оспорено от редица историци, съгласно които не са употребявани подобаващи материали, има надграждане и даже изкривяване на това, което би трябвало да съставляват постройките, поради откритите находки.

Цветанов напомни, че са били доста дебатите дали да има сходен закон. " Днес имаме политическата воля това да се случи в разговор с локалната власт, с гражданското общество и с тези, които възвръщат разкопки “, съобщи зам.-председателят на ГЕРБ.

Последното предложение за такова законотворчество бе направено предходната година от Реформаторския блок, който бе съдружен сътрудник на ГЕРБ в предходния кабинет. Идеята обаче бе отхвърлена с мнението, че страната не била подготвена още за подобен закон.

Сега Цветанов разгласи, че концепцията била " да разпространяваме страната си не като следващата туристическа дестинация, а като такава, която дава нещо по-различно “. Целта била като се подчертава особено върху старите ни столици да се даде подтик на културно-историческия туризъм.

" Нужно е целево държавно финансиране за старите ни столици, да станат предпочитани обекти на развиващия се туризъм ", добави някогашният министър на културата Вежди Рашидов, който сега е народен представител. В сферата на културата има стопански растеж сред 3,5-4%, тъй че всяка инвестиция ще има възвръщаемост, сподели той и изясни, че " туризмът стартира от първата минерална вода и първият сандвич на летището, а не от билетчето за музея ".

Нека се обединим към законопроект, който да бъде добър и дълготраен, прикани Рашидов.

" Парите може да не са доста, само че в случай че са вярно разпределени и стартираме там, където има максимален поток от туристи, възвращаемостта ще бъде доста бърза и доста огромна. Останалите обекти няма да бъдат подценени. Започваме с предпочитаните, с огромния поток от туристи и възвращаемост, до последната частица на България, където има културно завещание, би трябвало да имаме една политика и стратегия, която да следваме “, сподели още някогашният министър на културата.

Според него задачата е посредством особено финансиране за Велико Търново, Плиска и Велики Преслав България да се трансформира в една от петте най-стари културни дестинации в Европа.

" Единствено в областта на културата безработицата е 0%. Културните промишлености на всички места по света са сериозен бизнес “, уточни Рашидов и даде образец по какъв начин в Турция приходите от културен туризъм са 21 милиарда $.

Кметове и представители на общините на старопрестолните столици обявиха, че подобен закон може да реши доста от проблемите им. Голяма част от резерватите са национална обществена благосъстоятелност, а прилежащата инфраструктура е общинска и се получава несъгласие в стопанисването и построяването й. Този закон би трябвало да уреди публичните връзки, като регламентира ясни права и отговорности и даде опция за контролирано и целево финансиране на великите остарели столици, прибавиха те.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР