Реколтата от пшеница в Русия може да достигне исторически рекорд

...
Реколтата от пшеница в Русия може да достигне исторически рекорд
Коментари Харесай

Русия добива рекордни количества пшеница, но не може да я изнася

Реколтата от пшеница в Русия може да доближи исторически връх от 100 милиона тона тази година. Тя обаче залежава в складовете, защото страната е затруднена да изнася огромни количества поради икономическите наказания, наложени върху нея от западните страни поради войната в Украйна.

Фермерите в Русия прибраха изобилна годишна продукция през лятото, с помощта на положителните метеорологични условия. Огромното предложение в най-големия експортьор на пшеница в света нормално би помогнало за събаряне на международните цени. Но до момента през този сезон държавните експортни такси и логистичните проблеми, свързани с войната в Украйна, задържат повече зърно от нормално вкъщи, написа Bloomberg.

„ Съхранението е проблем от няколко месеца за някои фермери. Не сме виждали нещо сходно от 2017-2018 година насам ", разяснява пред изданието ръководещият шеф на консултантската компания SovEcon Андрей Сизов.

Експортните цени на съветската пшеница в последно време станаха по-конкурентни по отношение на други източници като Франция и Съединени американски щати, което значи, че доставките могат да се усилят. Но по-високите цени и проблемите с превозването на съветски товари забавиха износа по-рано през годината. Някои застрахователи и банки заобикалят съветските артикули поради глобите, наложени след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Износът на храни не е обект на наказания, само че все пак доста от финансовите институции са внимателни да вършат бизнес с Русия.

Цените на пшеницата скочиха в международен мащаб, откакто съветската обсада на пристанищата на Украйна задуши износа и на двете страни страна. Споразумението за повторното отваряне на пристанищата, реализирано през юли, оказа помощ за облекчаването на цените, само че ескалацията на войната в Украйна върна цената на пшеницата до равнищата, следени преди съглашението.

Международният съвет по зърното също увеличи оценката си за реколтата от пшеница в Русия с близо 6 милиона тона в четвъртък, само че не чака това в допълнение предложение да напусне страната. Организацията резервира прогнозата си за съветския експорт непроменена на 36.5 милиона тона.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР