Река Нил може да се превърне в транспортен коридор, който

...
Река Нил може да се превърне в транспортен коридор, който
Коментари Харесай

Река Нил може да се превърне в транспортен коридор

Река Нил може да се трансформира в транспортен кулоар, който да свързва Субсахарска Африка и Средиземно море. Идеята е на египетските управляващи, а министърът на напояването Мохамед Абдел Ати към този момент е показал транспортния план на представители на Съединени американски щати, оповестява вестник Arab News, представен от Българска телеграфна агенция.

Американците са заинтригувани от плана и го считат за един от най-важните районни планове, който ще донесе стопански и обществени изгоди за всички участващи страни.



Коридорът ще стартира от извора на най-дългата река в света - езерото Виктория, което се намира сред Танзания, Уганда и Кения. Наред с речния плавателен път той ще включва автомагистрала, железопътна линия, електрическа и информационна инфраструктура. Целта е да се свържат единадесетте страни от басейна на Нил - Еритрея, Уганда, Етиопия, Судан, Южен Судан, Демократична република Конго, Бурунди, Танзания, Руанда, Кения и Египет.

Пред онлайн изданието Daily News Egypt представителят на министерството на напояването Мохамед Ганем декларира, че сега се търси финансиране за детайлно предпроектно изследване.



Търговският продан сред Египет и страните от басейна на Нил се е нараснал с 26,3% през първите 9 месеца на 2021 година в съпоставяне със същия интервал през миналата година, сочат данните на Централната организация за социална готовност и статистика (CAPMAS), представена от списание Egypt Today.

Египетският експорт е достигнал 1,11 милиарда $, което е с 33,7% повече на годишна база. Вносът от страните от басейна на Нил към Египет от началото на януари до края на септември пък е на стойност 497 милиона $, до момента в който за същия интервал на предходната година е в размер на 442 милиона $.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР