Режисьорът Роман Полански говори пред френското списание "Пари мач" за

...
Режисьорът Роман Полански говори пред френското списание "Пари мач" за
Коментари Харесай

Полански: Медиите ме представят като чудовище. Вината е и на Уайнстийн

Режисьорът Роман Полански приказва пред френското списание "Пари мач " за първи път, откакто против него бе повдигната нова порция обвинявания в обезчестяване. И разгласи, че медиите се "опитват да го показват като страшилище ", предава Франс прес, представена от "Гардиън ".
Любопитното е, че Полански упреква за това и Харви Уайнстийн.

Полански напуща Щатите още през 1978 година, откакто признава, че е изнасилил 13-годишното момиче Саманта Гаймер. Той дефинира последните обвинявания в полово принуждение за "абсурдни ".Според него някогашният холивудски продуцент се е опитал да го брандира като "изнасилвач на деца ", с цел да му попречи (неуспешно) да завоюва "Оскар " през 2003 година за "Пианиста ".

Пред списанието твърди, че "категорично отхвърля " да е изнасилвал френската фотографка Валентин Моние в ресторанта си през 1975 година

"Разбира се, аз нямам никакви мемоари, защото това е неверно ", споделя Полански пред списанието. "Очевидно да ме упрекват в обезчестяване към този момент не е сензационно повече, по тази причина би трябвало да се добави нов слой. Аз не удрям дами ", акцентира режисьорът.

Моние, която по това време е 18-годишна моделка и актриса, показа версията си пред "Парисиен ", до момента в който новият филм на Полански "Офицер и разузнавач " бе показан във френските кина предишния месец. Тя упорства, че Полански се е опитал да ѝ даде хапче, до момента в който я биел.

Режисьорът посочи, че е признал за изнасилването на 13-годишното момиче, за избегне по-сериозни обвинявания.След като режисьорът отхвърли обвиняванията, той се насочи към Уайнстийн. Според Полански продуцентът повел акция за разпространение на клюки, с цел да понижи възможностите му да завоюва "Оскар ", откакто "Пианиста " е награден за "Най-добър филм " и "Най-добър режисьор " на премиите "Бафта ".

Уайнстийн се надява продуцираният от него филм "Чикаго " да обере "Оскарите " (в последна сметка печели шест, измежду които и за "Най-добър филм ").

"Именно той изрови делото ми със Саманта Гаймер отпреди 26 години, за което към този момент никой не се интересуваше ", оповести Полански.

Полански предизвика голям брой рецензии на тазгодишния фестивал във Венеция през август, когато се съпостави с воин от кино лентата си - Алфред Драйфус, еврейски офицер, който несправедливо е осъден от френската войска в края на XIX в.

"Фокусират се върху всяко ново неверно обвиняване без значение какъв брой е неуместно, тъй като по този начин още веднъж могат да опишат онази история. Това е като проклинание, което продължава да се повтаря и не мога да направя нищо по въпроса ".Режисьорът показа, че е толкоз открит поради фамилията си.

"Свикнал съм на лъжите, кожата ми стана по-дебела. Но за децата и Еманюел (съпругата му е френската актриса Еманюел Сение) е извънредно. Те страдат доста. Те са обиждани и заплашвани в обществените мрежи ", показва той. "Разбира се, че аз съм отговорен ", признава 86-годишният мъж пред списанието. "През 1977 година позволих неточност и моето семейство я заплаща половин век по-късно ".

Полански упрекна медиите, че го нападат с "невероятно принуждение ".

Режисьорът е уверен, че Гаймер, която го упрекна, че я е дрогирал и изнасилил в парцел на Джак Никълсън в Лос Анджелис, е потърпевша повече от държанието на медиите, в сравнение с от това, който той ѝ е предизвикал.

"Тя и нейното семество страдаха, за това, което сторих и макар мен - то продължава ".

Полански е "персона нон грата " в Холивуд и не се връща в Съединени американски щати, тъй като е допустимо да бъде задържан. Въпреки че бе изхвърлен от "Американската академия на филмовите изкуства и науките ", той е защитаван от мнозина представители на френската кино промишленост.

Въпреки това митинги във Франция постановиха прекъсването на няколко прожекции на "Офицер и разузнавач ".

Филмът обаче е измежду най-успешните в страната за 2019 година и бе посетен от над 1,1 милиона французи през първите три седмици от излъчването.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР