Режисьорът и драматург на Народния театър Юрий Дачев започна репетиции

...
Режисьорът и драматург на Народния театър Юрий Дачев започна репетиции
Коментари Харесай

Мария Стефанова с роля в нова американска пиеса

Режисьорът и драматург на Народния спектакъл Юрий Дачев стартира подготовки на новия си театър - " Приятна жена в неприятна компания " (комедия с убийства) от Андре Русен. Представлението, чиято премиера ще бъде на 7 ноември на камерна сцена, е с присъединяване на Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Кръстьо Лафазанов и Васил Драганов. Преводът от френски е на Светлана Панчева, сценографията и костюмите са дело на Радина Близнакова, а музиката - на Асен Аврамов. Това стана ясно на конференция с управлението на НТ " Иван Вазов " при започване на новия креативен сезон. Директорът Мариус Донкин, който навлезе в четвъртата година, откогато пое поста, разгласи акцентите в следващия упорит сезон, квалифициран от първия ни спектакъл.

Всички вести от активността на трупата феновете може да прочетат в новия двуезичен (български и английски) уебсайт на театъра. Той към този момент е наличен за потребителите и дава опция да бъдат купени билети за по-малко от минута.

Премиерата на " Облог " от Дейвид Линдзи-Абер с присъединяване на Мария Стефанова следва сред 5 и 10 декември на сцена " Апостол Карамитев ". Режисьор е Стефан Спасов. Именно той и шефът Мариус Донкин върнаха на сцената след 25-годишно неявяване именитата актриса, която играе и в спектаклите " Три високи дами " от Едуард Олби и " Моята скъпа лейди " от Израел Хоровиц на режисьора Стилиян Петров.

Режисьорката от Народния спектакъл Диана Добрева ще сложи на огромната сцена театър, чието заглавие ще бъде оповестено по-нататък.

Новата 2020 година ще стартира с дълго чаканата януарска премиера на моноспектакъла " Плач на ангел " от Стефан Цанев на сцена " Апостол Карамитев ". Режисьор е Мартин Киселов, а ролята на комплицирания съмняващ се и търсещ воин, основан от поета, ще бъде изпълнена от Валери Йорданов.

Февруари 2020 година ще посрещне феновете със завръщането на режисьора Иван Пантелеев на огромната сцена на театъра. Първият театър, който той направи в НТ след 20-годишно неявяване - " Neoдачници ", продължава да се играе при цялостни салони, събра и куп театрални награди. Отново през февруари следващата година, само че на камерна сцена, следва премиерата на " Вуйчо Ваньо " от Чехов под режисурата на Николай Ламбрев-Михайловски.

Месец по-късно се чака премиерата на театър, режисиран от Мариус Куркински. По-нататък най-вероятно той ще сложи " Маскарад " от Лермонтов и по този начин ще реализира една от огромните си професионални фантазии, заяви Мариус Донкин.

Догодина на сцена " Апостол Карамитев " режисьорката Катя Петрова ще сложи пиесата на драматурга на Народния спектакъл Мирела Иванова - " Линията на живота ".

Народният спектакъл стартира от началото на този месец реализирането на значим собствен план - субтитрирани на британски език спектакли, който ще даде опция на туристи и чуждоговорящи поданици на столицата и страната да посещават театъра. Първият от тях е " Един безразсъден ден " по Бомарше на огромната сцена, а измежду останалите заглавия със надписи са " Опит за хвърчене ", " Neoдачници ", " Животът е прелестен " и " Бащата ". Целта е в хода на плана надписи да имат всички спектакли от репертоара на театъра.

Инициативата за специфични туристически разходки в постройката на театъра ще се вкара от 1 ноември. Така националният ни спектакъл ще заеме почтено мястото си до всички други европейски театри, а и ще опише дългата история на своето битие. Идеята е разходките да се осъществявят всеки понеделник сред 10 и 12 ч., на групи от по 14 индивида. Подробности ще бъдат обявени по-късно. Един от гидовете на обиколките ще бъде завеждащият архива и музея на Народния спектакъл Мария Даиева.

Зам.-директорът по техническите въпроси на театъра инж. Емил Марков заяви пред медиите, че чака до края на ноември да бъде приключена подмяната на седалките на камерната сцена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР