Режимът на имуществените отношения на съпрузите може да бъде променян

...
Режимът на имуществените отношения на съпрузите може да бъде променян
Коментари Харесай

Брачният договор не дава защита от кредитори

Режимът на имуществените връзки на съпрузите може да бъде променян по време на брака С него не могат да се уреждат брачен отговорности, нито наследство
Съгласно българското законодателство, добитите от всеки един от съпрузите по време на брака движимости са съпружеска имуществена общественост – законов режим на общественост. Освен в случай че встъпващите в брак не са избрали различен режим на имуществените си връзки, а точно контрактуван режим /посредством подписване на сватбен договор/ или законов режим на откъснатост.
Влизането в действие на новия Семеен кодекс на 01.10.2009 година даде опция както на бъдещи съпрузи, по този начин и на съпрузи по заварени бракове, посредством брачния контракт да уредят имуществените си връзки.
Брачните контракти и използваният законов режим /на общественост или на разделност/ се записват в Регистъра на имуществените връзки на съпрузите, поддържан от Агенция по вписванията. Регистърът е обществен, като за информации и удостоверения по него се събират такси по цена.
Режимът на имуществените връзки на съпрузите може да бъде променян по време на брака, като всяка смяна се отразява в акта за подписване на цивилен брак и в Регистъра на имуществените връзки на съпрузите.
При бракосъчетание може да изберете законов режим на откъснатост с обща декларация с нотариална легализация на подписите. В този случай имуществените права, добити от всеки от съпрузите по време на брака, са негово персонално владеене. Независимо от това обаче,

при продажба на фамилно жилище, персонална благосъстоятелност на единия брачен партньор, е належащо другият брачен партньор да даде единодушие

в случай че съпрузите нямат друго жилище - обща благосъстоятелност или персонална благосъстоятелност на всеки един от тях. Когато липсва такова единодушие, продажбата на фамилното жилище може да се извърши единствено с позволение на районния арбитър, в случай че се откри, че не е във щета на ненавършилите пълноправие деца и на фамилията. Друга специфичност на законовия режим на откъснатост е, че без значение от разделността, при преустановяване на брака по исков ред, всеки брачен партньор има право да получи част от цената /парична равностойност/ на добитото от другия по време на брака, доколкото е съдействал с труд, със средствата си, с грижа за децата, с работа в семейството или по различен метод.
Може да уредите имуществените връзки между тях с сватбен контракт при бракосъчетание, както и по време на брака. Брачният контракт се подписва персонално в писмена форма с нотариална легализация на наличието и на подписите. Ако с брачния контракт се трансферира благосъстоятелност или вещни права върху неподвижен парцел, способен да го завери е нотариусът, в чийто регион се намира парцелът.
Брачният контракт при иден брак поражда деяние от момента на подписване на брака. Подписаният по време на брака сватбен контракт поражда деяние от деня на подписване на контракта или от друга дата, избрана в самия контракт.
Брачният контракт може да съдържа ангажименти единствено по отношение на имуществените връзки сред страните, каквито са правата върху имущество, добито по време на брака, методите на ръководство и предписание с имуществото, в това число фамилното жилище, присъединяване на съпрузите в разноските и отговорностите, имуществените последствия при бракоразвод, прехрана на децата от брака и други Отношенията може да се уредят и посредством отпратка към режима на общественост или режима на откъснатост, да вземем за пример, като в този случай несъмнено имущество, добито по време на брака, може да стане съпружеска имуществена общественост, а друго – персонална благосъстоятелност на някой от съпрузите.  Не е възможно предбрачно имущество на единия от съпрузите да стане съпружеска имуществена общественост.
Важно е да се запомни, че брачният контракт не може да съдържа завещателни разпоредби.  В случай, че някой от съпрузите желае да направи наследство, това се прави по планувания в Закон за наследството ред посредством саморъчно наследство в независим документ, отвън брачния контракт, или нотариално наследство. Ограничението не се отнася до разпорежданията по отношение на дяловете на съпрузите при преустановяване на уговорена съпружеска имеществена общественост, например съпрузите се уговарят дяловете им да бъдат 2/3 на 1/3 от общността при прекратяването й.
С брачния контракт не могат да се уреждат персоналните връзки сред съпрузите, съпружеските им отговорности и всичко, което е отвън имуществените връзки сред страните.
Често брачният контракт се употребява от съпрузите да уредят имуществените си връзки при иден бракоразвод. В този случай с контракта съпрузите се съгласяват да вземем за пример кой добит по време на брака парцел за кого остава, по какъв начин се разпределят движимите движимости и прочие Може да се уговорят и във връзка с издръжката, в случай че си дължат такава, както и във връзка с издръжката на родените от брака деца.
Следва да се има поради, че за брачния контракт се ползват общите правила за договорите, планувани в Закона за отговорностите и договорите във връзка с недействителността.

Брачният контракт може да бъде негоден по правосъден ред

в случай че това не опонира на положителните нрави и правилата на Семейния кодекс.
Също следва да се има поради, че брачният контракт не може да даде надеждна отбрана против кредиторите при съществуването на огромни отговорности на някой от съпрузите. Не са малко случаите, в които заради съществуването на отговорности на единия съпруг
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР