Регулаторните органи в енергийните сектори на страните от Балканския полуостров

...
Регулаторните органи в енергийните сектори на страните от Балканския полуостров
Коментари Харесай

Енергийни регулатори на Балканите обсъждат газовата свързаност в региона

Регулаторните органи в енергийните браншове на страните от Балканския полуостров следва да вземат решение редица основни въпроси във връзка с газовата съгласуваност в района за реализиране на енергийна сигурност.

Тази цел изисква синхронизирането на регулаторните политики и сливане на напъните на страните от района чрез обмяна на информация и опит, както и на положителни практики. Това съобщи от името на КЕВР членът на Комисията Александър Йорданов на откриването на Регионалната среща на националните енергийни регулаторни органи на страните от Балканския полуостров, която се организира в гр. Велико Търново, оповестиха от КЕВР. В двудневния конгрес, който е по самодейност на КЕВР, вземат участие делегации на енергийните регулатори на Македония, Гърция, Сърбия и Черна гора. Българският регулатор е показан на срещата от членовете на КЕВР Александър Йорданов, Евгения Харитонова, Георги Златев, Валентин Петков, както и от специалисти от дирекции „ Природен газ “ и „ Електроенергетика и топлоенергетика “.

Александър Йорданов насочи приветствия към форума от името на парламентарната Комисия по енергетика и Министерството на енергетиката, които в изпратените до участниците приветствени адреси показват поддръжката си за всички начинания, които способстват за задълбочаване на съдействието сред регулаторите от Балканския район за решение на общите пред района провокации.

На откриването на Регионалната среща представителите на националните регулаторни органи на Македония, Черна гора, Гърция и Сърбия показаха поддръжката си за самодейността на КЕВР като подобаващ формат за полемики по настоящите въпроси на енергийната сигурност и показаха убеденост, че форумът ще способства за разработване на общи позиции по настоящи въпроси на регулаторната рамка за задълбочаване на трансграничното съдействие, основаване на районен пазар на природен газ и гарантиране сигурността на доставките. От името на локалната общинска власт участниците в срещата бяха приветствани от ръководителя на Общинския съвет в гр. Велико Търново Венцислав Спиридонов, който акцентира, че провежданият в старопрестолния ни град конгрес на регулаторите е добра основа за определяне на дълготрайно съдействие сред страните-участнички.

Утре Регионалната среща на регулаторите от петте балкански страни продължава с презентации, отдадени на развиването на националните пазари на природен газ и готовността им в вероятност за присъединяване в общ районен пазар. Ще бъдат дискутирани настоящи въпроси на Инфраструктурната газова съгласуваност на Балканите в подтекста на тактиката за Енергиен съюз на Европейски Съюз и по-специално предложенията за изменение на Директива 2009/73/ЕО по отношение на общите правила за вътрешния пазар на природен газ, както и Механизмите за систематизиране на потенциал за нови газови междусистемни връзки сред държави-членки на Европейски Съюз и трети страни. В обособен тематичен панел участниците във форума ще прегледат развиването на плана IGB за междусистемна газова връзка „ Комотини-Стара Загора “ като значима част от построяването на Южния газов кулоар, както и предоляване на рисковете за доставките на природен газ за района и вероятните разновидности за дейности. В тази връзка ще бъде разисквано използването на общи ограничения от страните-участнички, с което да не се допусне срив на доставките и застрашаване на тяхната енергийна сигурност. В рамките на втори тематичен панел участниците за дискутират регулаторните аспекти, свързани с опциите за сливане на пазарите на електрическа енергия в района на Югоизточна Европа. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР