Регламентите за управление на директивите за енергийна ефективност и ВЕИ,

...
Регламентите за управление на директивите за енергийна ефективност и ВЕИ,
Коментари Харесай

Кенете: Енергията от ВЕИ ще става все по-конкурентна в сравнение с тази от ТЕЦ-овете


Регламентите за ръководство на директивите за енергийна успеваемост и ВЕИ, (ACER) са трите досиета в границите на пакета „ Чиста сила за всички европейци “,по които България по време на председателството на Европейски Съюз ще се опита да откри баланс и да затвори. Това стана ясно след срещата на министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз, която се организира в София.

Енергията от възобновимите енергийни източници (ВЕИ) към този момент е и ще става още по-конкурентна спрямо тази от ТЕЦ-овете на въглища. Затова е и упоритостта за повишение на задачите на ВЕИ в пакета „ Чиста сила за всички европейци “. Целта от 30 % е постижима. Това сподели по време на конференция измежду неофициалното съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете. По думите на еврокомисаря през ноември тази година следва да бъде показана тактиката за декарбонизация на Европа до 2050 година (сегашната тактика е до 2030 г.) В нея не може да става дума за произвеждане на електрическа енергия от въглища, безапелационен бе той. За произвеждане на електрическа енергия от въглища няма да има държавна дотация, в случай че се надвишава нормата от изхвърляния на въглеродни излъчвания от 250 грама на кВтч, изясни Канете. По думите му ВЕИ са поевтинели толкоз доста, че още в този момент енертията от тях и конкурнтна на електрическата енергия от ТЕЦ-овете.

Към сегашния миг енергийните министри на Европейски Съюз още нямат ясна визия каква тъкмо ще бъде новата цел за каузи на ВЕИ. Въпреки че се спряга за постижима задачата от 30% дял на зелената сила, сега тя е в развой на сделка сред страните-членки на Европейски Съюз. По постигането й текат и главните договаряния в границите на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. В същото време пакетът „ Чиста сила за всички европейци “ на процедура планува промяна на енергетиката до декарбонизация, само че в един нескончаем интервал от време, а не незабавно.

Сега е моментът да повишим упоритостта във връзка с задачите за възобновимите енергийни източници. Когато през предходната година бяха избрани задачите за реализиране на ВЕИ в Европейски Съюз те бяха съобразени с разноските за създаване на различни източници на сила. Видяхме обаче, че в този момент разноските за слънчеви мощности, за офшорни вятърни централи спаднаха внезапно. Сега задачата е със същите разноски да се реализиран по-високи цели за ВЕИ, разяснява Канете.

Припомняме, че през предходната година Европарламентът утвърди постигането на задачата от 27 % за ВЕИ за Европейския съюз като цяло, като делът на всяка страна е друг и съгласуван с опциите й.

Повишаването на задачите на Европейски Съюз за ВЕИ е една от трите дискутирани тематики в границите на пакета „ Чиста сила за всички европейци “ по време на неофициалното съвещание на енергийните министри от Европейски Съюз и по която българската страна ще се опита да реализира прогрес сред страните членки. Целта е определяне на такова процентно съответствие, по което да има цялостно единодушие, тъй че да се реализира единодушие с Европейския парламент.
По думите на Канете, някои страни упорстват за опазване на задачата от 27%, други желаят 30%, а трети – даже 34 %. Когато се срещам с министрите на околната среда, те желаят по-високи цели, само че министрите на енергетиката са по-консервативни, изясни еврокомисарят и предложи авансово координиране на национално равнище. Този проблем по думите му стои и във връзка с енергийната успеваемост. Различните страни би трябвало да се допълват по този начин, че да може да се реализира общата цел, сподели еврокомисарят. В същото време той не бе безапелационен в отговора какво очава да се реализира. " Целта е нещо, което ще решим в последния миг, в три сутринта, в последния ден ", сподели Канете. Ще бъде мъчно на българското председателство да увеличи % (за каузи на ВЕИ), само че Европейска комисия го приветства, съобщи още той.

Пакетът „ Чиста сила за всички европейци “ е една от насоките за осъществяване на прехода към чиста стопанска система, като в него са разчетени и ограниченията за реализиране на този преход, изясни от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя добави, че Българската страна ще употребява всички отзиви на страните членки, с цел да образува позицията си при договарянията с Европейския парламент.

Постигането на задачите за ВЕИ във връзка с България е непроменяемо обвързвано и с бъдещето на ТЕЦ-овете на въглища. България ще се възползва от опцията за дерогация по регламента за огромните горивни съоръжения, който в частност касае въглищните централи (в частност става въпрос за ТЕЦ-овете в комплекса „ Марица Изток “, само че и за другите ТЕЦ-ове като „ Бобов Дол “), изясни министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В същото време тя акцентира, че България поддържа визията на Европа за декарбонизация на стопанската система и ще продължи да работи в тази посока. Тя не подмина обстоятелството, че страната ни е постигнала още през 2014 година задачата от 14 % дял на ВЕИ още през 2014 година
Трябва да напомним, че по последни данни делът на ВЕИ в България към края на 2017 година е 19 %, като страната ни се подрежда на едно от първите места в Европа.

Канете също доъплни, че процесът на промяна на енергетиката е много муден. „ Целият този развой ще се развива постепенно, би трябвало да осъзнаваме икономическият и обществен развой за цели такива райони “, сподели той.

В отговор на въпрос за присъединяване на атомната сила (АЕЦ) в декарбонизацията, Канете изясни, че строителството на атомни мощности е въпрос на избор на всяка обособена страна. Франция има решение за развиване на атомната енергетика, Германия затваря АЕЦ, напомни той. По думите му страните - членки при избора си би трябвало да се съобразят с високите условия за сигурност, да имат уреди за предпазване за нуклеарно гориво, както и опция за доставка на гориво от разнообразни източници.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР