Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за периода 2000 - 2018

...
Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за периода 2000 - 2018
Коментари Харесай

По-малко болни от рак на границата със Сърбия

Регистрираните болести от злокачествени новообразувания за интервала 2000 - 2018 година демонстрират трайна наклонност на повишаване на индикатора болестност (от 2463 на 100 000 население през 2002 година на 4190 през 2018 г.). Това се показва в разбор на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), представен от здравния министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за зачестили случаи с онкологични болести в погранични региони със Сърбия (Видин, Кюстендил, Монтана, Перник, Софийска област) след военните дейности на НАТО в някогашна Югославия в края на предишния век и осъществени ли са проучвания от страна на България.

Болестността в пограничните със Сърбия области - Видин, Кюстендил, Перник и София е по-ниска от междинната за страната през всичките години на обсъждания интервал, оповестява БГНЕС. В област Монтана болестността от злокачествени новообразувания е по-висока от междинната за страната през 6 години от обсъждания интервал. През 2018 година пограничните области на България със Сърбия заемат по-ниски позиции измежду всички 28 области: Област Монтана - 16, област Кюстендил - 25, област Видин -19, област Перник - 22 и област София - 28, т. е. в тези области болестността от злокачествени новообразувания е по-ниска спрямо останалите области в страната, прецизира Ананиев. Заболеваемостта в пограничните области е по-ниска от междинната за страната през всичките години на обсъждания интервал за областите Кюстендил и област София. В останалите области се следи през някои от годините по-високи стойности, прибавя още министърът.

Интерпретацията на данни на заболеваемостта и болестността по водещи локализации на злокачествените новообразувания (на храносмилателните органи, на дихателните органи и гръдния панер, на млечната жлеза при дамите, меланом и други злокачествени новообразувания на кожата) в пограничните области със Сърбия също демонстрират наклонност за по-ниски стойности от междинните в страната през обсъждания интервал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР