Регистрираната в Лихтенщайн компания Новито опортюнитис е единствената, която е

...
Регистрираната в Лихтенщайн компания Новито опортюнитис е единствената, която е
Коментари Харесай

Регистрирана в Лихтенщайн компания е подала единствената оферта за Общинска банка

Регистрираната в Лихтенщайн компания " Новито опортюнитис " е единствената, която е подала оферта в търга за приватизацията на " Общинска банка ", оповестяват от пресцентъра на Столичната организация за приватизация и вложения (СОАПИ), която организира търга, който бе с начална цена от 46 млн. лв..

От организацията пишат още, че " Новито опортюнитис " е благосъстоятелност на " КАИАК Фонд Мениджмънт АГ " (CAIAC Fund Management AG), като компанията е подала оферта за 3,880,388 броя безналични акции, които се равняват на разделям на Столичната община в банката - представляващи 67,6%.

Другите акционери в банката са сдружения близки до предприемача Христо Ковачки (около 27%), общинското сдружението " Софийски парцели " (3.4%) и общините Плевен и Пловдив (с под 1 %)

През юли Столичният общински съвет одобри да стартира процедура по продажбата на общинския дял в банката. Това е общо четвърти опит на Столичната община да се освободи от акциите си в " Общинска банка ", като последният бе през 2014 година. Тогава процедурата бе прекъсната прибързано, поради рецесията с Корпоративна комерсиална банка.

Крайният период за подаване на предложения за " Общинска банка " изтече през вчерашния ден. Предстои надзорния съвет на СОАПИ, в който влизат общински съветници от разнообразни политически партии, да ревизира дали офертата дава отговор на изискванията на състезанието. Съветът ще внесе отчет до Столичния общински съвет, който ще да гласоподава дали да утвърди офертата. След това инспекция на купувача и договорката ще създадат Българската национална банка и Комисията за отбрана на конкуренция.

" Общинска банка " държи 31.3% от пазарния дял в бранш " Местно самоуправление ", само че в останалите сегменти е доста невисок. Активите на банката са в размер малко над 1.5 милиарда лева, а облагата й за полугодието е 1.3 млн. лева В края на юни рейтинговата организация " Муудис " увеличи оценката по дълготрайните депозитни рейтинги на " Общинска банка " от B1 на Ba3.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР