Регистрацията на руската ваксина срещу коронавируса Спутник V в Аржентина

...
Регистрацията на руската ваксина срещу коронавируса Спутник V в Аржентина
Коментари Харесай

Аржентина е одобрила руската ваксина на сляпо

Регистрацията на съветската ваксина против ковид " Спутник V " в Аржентина е получена извънредно бързо, а служителите, от които е зависело решението, наподобява не са имали цялостен достъп до документите за препарата, оповестяват изданията " Медуза " и La Nacion, представени от News.bg.

Уточнява се, че договорът за доставките на имунизацията е бил подписан сред две частни компании под английска пълномощия. Изданието La Nacion цитира депутати от ръководещата коалиция Frente de Todos, които признават, че аржентинската компания е закупила съветската ваксина, още преди да излязат резултатите от клиничните проучвания и да е налице цялостният пакет от документи. По думите им, по този метод Аржентина е станала една от първите страни, които са одобрили препарата.

Разследване, извършено от La Nacion, е посочило, че достъп до информацията за съветската ваксина са имали единствено 7 служители, измежду които министърът на опазването на здравето Гинес Гонсалес Гарсия и шефът на Управлението за достъп до опазване на здравето Карла Висоти. В документите има заличени пасажи и цели цензурирани страници, което значи, че и осведомените седмина души по всяка възможност не са получили цялостната информация. Научните документи, предоставени от Москва, са предопределени за вътрешно прилагане в Русия и не дават отговор на интернационалните стандарти, а в едни от техническите отчети вместо резултатите от клиничните проучвания е представен пресматериал на центъра " Гамалея ", апетитен като основател на имунизацията.

Договорът е подписан сред две частни компании, а не сред страните, въпреки че точно с това беше обяснена секретността при договарянията. От съветска страна за доставките дава отговор сдружението " Вакцина человека ", основано през 2020 година в Москва от Руския фонд за директни вложения (РФПИ) за продажби на имунизацията зад граница. Вносител е аржентинска компания, която има позволение от държавния регулатор да популяризира с комерсиална цел " Спутник V ". Споразумението за доставки на 20 милиона дози с опция да се усилят до 30 милиона е подписано от двете компании под английска пълномощия. Стойността на контракта не е оповестена публично, само че аржентинското издание показва сума от към 200 милиона $, основана върху единична цена за доза от 10 $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР