Регионалното министерство предстои да бъде натоварено със задачата да осигури

...
Регионалното министерство предстои да бъде натоварено със задачата да осигури
Коментари Харесай

Нова каша с безплатното саниране

Регионалното министерство следва да бъде натоварено със задачата да обезпечи неизвестно от къде над 2,6 милиарда лева, с които да се заплати напълно санирането на над 2 хиляди здания, които не бяха утвърдени в първия стадий от кандидатстването за енергийно възобновяване с пари от Плана за възобновяване и резистентност, а останаха в аварийния лист. Сега те могат отначало да аплайват, само че против 20% свое финансово присъединяване, което поражда недоволството на притежателите и считат, че са ощетени.
Проект на сходно решение бе утвърдено късно предходната вечер от парламентарните комисии по енергетика и по районно развиване на взаимно съвещание, в което участваха и членовете на комисията за надзор на еврофондовете, само че те бяха срещу.
Предложението е на депутатите от ГЕРБ Николай Нанкова, Десислава Николова и Делян Добрев, съгласно които по този начин ще се реши публичното напрежение на недоволните от класацията, подозренията за проблеми с енергийното проучване на постройките и за индивидуалност при оценяването на плановете, както и с това, че претендентите за саниране трябваше сами да платят енергийните паспорти на постройките с концепцията, че тия пари ще им бъдат върнати като бъдат утвърдени.
Търсят се приблизително по 1,22 млн. лева на постройка
От кандидатствали в първия стадий за цялостна дотация над 3 хиляди плана, утвърдени бяха едвам 756 здания, което ще усвоят 1,128 милиарда лева В аварийния лист останаха 2178 заявки, за които трябват 2,672 милиарда лева, а във втория стадий с 80% грант са планувани над 282 млн. лева са от еврофондовете, а самоучастието на жителите се прави оценка на над 70 млн. лева
В новата процедура, чийто период за кандидатстване изтича на 28 март, към този момент има импортирани 290 плана за общо 150 млн. лева 117 от тях са от аварийния лист, сподели в този момент на съвещанието районният министър Андрей Цеков. Според него до крайната дата лимитът ще бъде доближат.
Проблемът със санирането, с изключение на класацията за цялостната дотация, е неналичието на финансови механизми за кредитиране на жителите за техния 20-процентен дял.
Сега обаче депутатите не одобриха оферти, вместо да се товари районното ведомство да търси сумата от 2,67 милиарда лева, да се усили срокът за кандидатстване на плановете от аварийния лист с още два месеца и в същото време да се обезпечат кредитни механизми и гаранции за тяхното съфинансиране. Не срещна утвърждение и концепцията да се изготви средносрочна стратегия за саниране с финансиране и вложения и до три месеца да сътвори непрекъснато настоящ финансов механизъм с грант и заеми за самоучастие и равнопоставен достъп на всички искащи да обновят жилищата си.
Решение до три месеца.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР