Регионалното министерство предлага и общинските центрове с население над 20

...
Регионалното министерство предлага и общинските центрове с население над 20
Коментари Харесай

Всички общини ще имат достъп до еврофинансиране

Регионалното министерство предлага и общинските центрове с население над 20 000 души да бъдат бенефициенти по оперативна стратегия "Развитие на районите " през новия програмен интервал (2021-2027 г). Целта е да общините да разполагат с задоволително средства за вложения в разнообразни браншове, които имат добавена стойност за икономическото развиване. Според националната формулировка всички общини, чиито центрове са с население под 30 000 души са бенефициенти на Програмата за развиване на селските региони, а всички надвишаващи този индикатор - на районната стратегия.

През седмицата районният зам.-министър Деница Николова организира среща с представители на Националното съдружие на общините. По време на срещата стана ясно, че бюджетът на обитаемоте места ще бъде образуван посредством запас, възложен от всички оперативни и секторни стратегии – за районно развиване, за развиване на селските региони, околна среда, човешки запаси, нововъведения и конкурентоспособност, обучение и просвета, електронно ръководство. По този метод на всички обитаеми места ще бъде обезпечен достъп до европейско финансиране.

Приоритет през новия програмен интервал е европейските средства да покриват цялата територия на страната, а посредством оферти модел страната ще се възползва оптимално от европейските стратегии, ще обхване по-голяма част от население. Друг издирван резултат е реализиране на повече еластичност в вложенията.

По предложение на районното министерство в преговорния развой се разисква вид за понижаване на този аршин и възможни бенефициенти на програмата за районно развиване да са общините, чиито центрове са с население над 20 000 души. Един от причините е наклонността за понижаване на популацията. По този метод се търси баланс на поддръжката сред брой обитаеми места и обсег на територията в двата източника на финансиране. В допълнение, в обсега на програмата се планува да бъдат включвани задачите територии на общините, не както до момента единствено градските центрове.

„ За да нямаме „ бели петна “ направихме доста огромна крачка, обединявайки вероятния запас за финансиране на планове в регионите от равнище 2, давайки опция за по-голямо икономическо развиване на градовете с разнообразни ограничения. Общините –малки, междинни и огромни, ще могат да се кооперират и взаимно да създадат идея, насочена с фокус към икономическото развиване на избрана целева територия, което открива доста повече благоприятни условия по отношение на миналите два програмни интервала “, разяснява още зам.-министър Николова.

Тя осведоми кметовете, че към края на месец март ще бъдат показани финален план на новата стратегия за развиване на районите, както и спомагателни инструкции за подготовка на концепции, на база на които и локалните управляващи ще могат да стартират подготовка на планови хрумвания.

Дискусията и разговорът с локалните управляващи ще продължи за намиране на най-балансираното решение за обсег на територия с резултат осъществяването на районна политика на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР