Регионалният министър Гроздан Караджов коментира протестите на превозвачите в страната.

...
Регионалният министър Гроздан Караджов коментира протестите на превозвачите в страната.
Коментари Харесай

Караджов: Тол таксата е най-справедлива

Регионалният министър Гроздан Караджов разяснява митингите на превозвачите в страната. Въпреки недоволството им ръководещите остават на твърдата позиция, че въвеждането на тол такси за второкласните пътища е неизбежно деяние.

„ Идеята да има тол система в България, т.е. да се вкара най-справедливия способ и метод на възнаграждение за потреблението на пътя, би трябвало да бъде доведена докрай”, сподели той.

„ Справедливият метод във всички европейски страни, които употребяват тол системата, е следният – към 2/3 от нужните средства или от събираните средства се заплащат от тежкотоварният трафик, т.е. от превозвачите, а 1/3 - от винетки”, уточни Караджов.

Той съобщи, че плашането на тол такса и за второкласните пътища няма да има проинфлационен резултат.

“Инфлация една стотинка на осем литра мляко при сегашните цени на млякото е пренебрежима големина. Не считам, че това по някакъв метод ще способства за инфлацията”, сподели още министърът.

“Вярвам, че рецесиите са съпътстващи и ще продължат още дълго време, само че е време да сложим ред в използването и поддържането на пътищата и аз защищавам да се вкарат тези такси за второкласните пътища”, разяснява Гроздан Караджов. Той подсети, че по рекомендация на Световната банка се планува в налагането на тол такси да се включи на идващ стадий и третокласната пътна мрежа, като по този метод ще се обезпечат нужните за поддържка средства.

“Имаме подготвена методика и решение по въпроса за индексацията в строителството”, сподели министърът в отговор на различен депутатски въпрос. И акцентира, че тя е разисквана с Камарата на строителите в България и техните бележки са отразени. Караджов предложи членовете на парламентарната комисия да припознаят предлагането за промени в Закона за публичните поръчки, с цел да се форсира приемането му и използването на методиката.

Предложените промени в съответния член плануват, че " изменение на цената на контракт за социална поръчка, вследствие на открита бързорастяща инфлация, се прави според методика, утвърдена с акт на Министерския съвет

. Това е в полза на всички компании, няма разделяне на партийна принадлежност и е в изгода главно на строителния бранш”, сподели още министърът и изрази вяра за поддръжка на текста.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР