Регионалният министър Гроздан Караджов е възложил пълен одит на държавното

...
Регионалният министър Гроздан Караджов е възложил пълен одит на държавното
Коментари Харесай

Караджов назначи пълен одит в „Автомагистрали“ и търси директори

Регионалният министър Гроздан Караджов е упълномощил цялостен одит на държавното сдружение " Автомагистрали " за интервала от сключването на първите инхаус контракти през 2018 година до края на 2021 година В същото време е стартирал и конкурс за ново управление на сдружението, оповестяват от отрасловото ведомство.
Одит в сдружението
Одитът ще се извърши от дирекция „ Вътрешен одит “ в Министерство на регионалното развитие. Одиторите на министерството ще създадат разбор и оценка на финансовото ръководство на „ Автомагистрали “ и ще ревизират осъществяването на подписаните контракти посредством по този начин нареченото вътрешно възлагане. Целта е да се откри законосъобразността на управническите решения в сдружението, свързани с разходването на средства и осъществяването на подписаните инхаус контракти.

Припомняме, че порочната процедура бе огласена първо от някогашния районен министър Виолета Комитова. Държавното сдружение е превъзлагало строителството на обекти на подизпълнители по контракти, маскирани като наем на техника и доставка на материали. В същото време е изплащало и големи задатъци към строителните компании. Такива са договорите, подписани за строителството на автомагистрала " Хемус ", скоростния път Видин - Ботевград, както и укрепването на срутища и свлачища в страната.

Преди дни стана ясно, че заплащанията по противозаконните контракти за строителството на " Хемус " не престават, тъй като страната е с " вързани ръце " и е принудена да разплаща осъществените действия, с цел да не стопира строителството на аутобана. Министър Караджов разгласи, че екип от адвокати търси метод за излизане от заплетената обстановката, като в най-скоро време депутатите в Народно събрание ще решат ориста на въпросните контракти.

Припомняме, че Министерство на вътрешните работи разкри незаконна скица при строителството на лот 5 от автомагистрала " Хемус ". От преведени 84 млн. лева предплатено за строителството, 60 млн. лева са били изтеглени в кеш от банките и изнесени в чували и сакове.
Конкурсът в " Автомагистрали "
Министерство на регионалното развитие разгласи конкурс за трима представители на страната в Съвета на шефовете на „ Автомагистрали “. Членовете на Съвета на шефовете на сдружението са петима, като другите двама се оферират от Агенцията за обществените предприятия и надзор, оповестяват от пресцентъра на отрасловото ведомство.

Настоящото управление на „ Автомагистрали “ остава на позициите си до провеждането на състезанието.

Припомняме, че Караджов уволни предходното управление на сдружението, назначено от Комитова и промени устава му. Първа бе уволнена Десислава Христова, а ден по-късно и Иван Станчев.

Караджов назначи в Съвета на шефовете Цветан Петков и Евгени Генчев, като Генчев зае поста и на изпълнителен шеф на сдружението. Справка на Economic.bg демонстрира, че Генчев е вписан публично в Търговския указател.



В формалната страница на " Автомагистрали " имената на Генчев и Петков обаче липсват. Там попадат само останалите трима членове - Владимир Трифонов, посочен за ръководител на Съвета на шефовете, както Гено Георгиев и Филип Маркулиев.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР