Регионалният исторически музей на София открива официално постоянната археологическа експозиция

...
Регионалният исторически музей на София открива официално постоянната археологическа експозиция
Коментари Харесай

Празнични събития за Деня на София

Регионалният исторически музей на София открива публично непрекъснатата археологическа експозиция " Антична Сердика " в Античния културно-комуникационен комплекс " Сердика ". Събитието е през днешния ден, 17 септември, от 13 ч. в закритото археологическо равнище под бул. " Княгиня Мария Луиза " 2.

" Дефрагментирана материя " е насловът на първата независима авторска галерия статуя на Румен Панайотов, която се открива през днешния ден в 18.30 ч. в зала " Временни експозиции " на РИМ София (пл. " Бански " 1). Експозицията включва 20 авторски скулптурни произведения на художника, особено основани във връзка изложбата. Тя ще може да се прегледа до 2 ноември. Посвещава се на Деня на София и на четири години от откриването на непрекъснатата експозиция на музея в постройката на пл. " Бански " 1.

Авторът на известния план " Исторически направления: София " Здравко Петров ни повежда на смайваща историческа обиколка из столицата, разкривайки ни (не)познатото лице на града в едноименния справочник за София. Луксозното цветно издание " Исторически направления: София " (ИК " Сиела " ) наблюдава историята на столицата посредством редица известни или потайни здания, пазещи паметта за основни за българската история събития и персони, и демонстрира повече от 200 цветни фотографии и остарели пощенски картички. Книгата съдържа и потребни карти, които реконструират отминали интервали и изгубени места на София. Снимката на корицата е на Евгени Димитров. Дизайнът на книгата и на корицата е на Дамян Дамянов.

Центърът за градска подвижност и Столичната библиотека стартират взаимна самодейност " Зареди карта - стани четец ". Тя е отдадена на началото на новата образователна година и Деня на София. Кампанията е в дните от 16 до 18 септември. Всеки, заредил ученическа или студентска (докторантска) карта през тези дни в бюрата за продажби на ЦГМ на пл. " Възраждане ", " Европейски съюз " или НДК, ще има опция гратис да получи едногодишна читателска карта и подарък книга. Такива карти ще може да се получават при зареждане на транспортни документи за възпитаници и студенти и в пунктовете на ЦГМ на СУ и на ТУ. Всички, получили читателски карти, би трябвало да посетят библиотеката, с цел да ги задействат. Продължава до 18 септември самодейността " Споделени книги " - " Вземи, прочети, върни ". Освен присъединяване си в акцията " Зареди карта - стани четец ", СБ ще предложи на всички искащи софиянци безвъзмездни едногодишни читателски карти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР