Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград обявява дни на отворените

...
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград обявява дни на отворените
Коментари Харесай

В Разград ще изследват безплатно за хепатит В и С

Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Разград афишира дни на отворените порти за безвъзмездни проучвания за хепатит В и С. Инициативата е във връзка със Световния ден за битка с хепатита, оповестиха от здравното ведомство.

Прегледите ще бъдат осъществявани в интервала от 29 юли до 5 август, всеки работен ден от 9:00 до 15:00 ч. в постройката на инспекцията в постройката на ул. „ Кирил и Методий “ № 8, отдел „ Медицински проучвания “ (ст. 301, ет. III).

Световният ден за битка с хепатита се отбелязва на 28 юли. Целта е повече хора по света да се осведомят за болестта и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лекуването му. Кампанията през тази година ще протече под мотото " Не мога да очаквам ". Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит В и С в световен мащаб да намалеят с 90 %, а смъртните случаи - с 65 на 100, показват от здравната ревизия в Разград.

Изнесените данни на ведомството сочат, че заболеваемостта от хепатит за 2021 год. в Разградско е 2,73 на 100 000 души. Тя е същата като тази за миналата 2020 година и три пъти по-ниска от тази за последните пет години.  

Справката демонстрира, че болните от хепатит В в региона през предходната година са двама, а от хепатит С - един.  За първото полугодие на тази година са регистрирани четирима заболели с вирусен хепатит В и трима с хепатит С. 

Хепатитът е едно от най-коварните болести, защото заради неналичието на ясни признаци мнозина не знаят, че са инфектирани. Най-сигурното характерно средство за предотвратяване от заболяване е имунизацията, допълват от РЗИ-Разград. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР