Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник издаде

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник издаде
Коментари Харесай

Казусът с горенето на отпадъци се заплита

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Перник издаде акт за прекъсване на два от парогенераторите на "Топлофикация-Перник ". Това стана във вторник (3 септември) с решение на Министерството на околната среда и водите. От там прецизираха, че глобата е поради открито потребление на забранен тип гориво - биомаса.

Този ход на ведомството на Нено Димов последва разпореждането на основния прокурор Сотир Цацаров за инспекции в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник " АД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД, "Топлофикация - Сливен " ЕАД и Топлоелектрическа централа "Брикел " ЕАД, като се чака те да приключат в едномесечен период.

Държавата се задейства, откакто перничани излязоха на митинг пред общината поради неприятните миризми в града. По данни на ековедомството обаче от началото на годината до 1 септември няма съществено замърсяване на въздуха - фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са били регистрирани превишени правила на серен диоксид, азотен двуокис или въглероден оксид.

На 4 септември представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова даде някои детайлности от инспекциите в четирите ТЕЦ-а. "Възложили сме инспекция на всички документи, съпровождащи изгарянето на другите боклуци - дали е било в сходство с даденото позволение, дали е превозено по надлежния ред и какво е било изгорено ", посочи тя. Според нея е горена биомаса и RDF боклуци, които "като независимо горене не съставляват проблем, само че е налице противоречие сред позволеното по комплексното позволение на съответните ТЕЦ-ове за потребление на материали в процеса на горене ". А другояче инспекцията била предоставена поради информация за заплаха за екологичната сигурност на страната. За това на основния прокурор докладвал ръководителят на ДАНС. Нещо повече, справката съдържала данни, че вследствие на погрешно потребление на избрани уреди и взаимно горене на въглища и боклуци се получава замърсяване на околната среда.

По този мотив "Банкеръ " потърси мнението на изпълнителния шеф на "Топлофикация Перник " АД инж. Любомир Спасов

Инж. Спасов, за какво се стигна до прекъсването на "Топлофикация Перник "?

- За мен прекъсването на работата на нашето сдружение е извънредно непозволено и скалъпено по един извънредно неистински метод. Първоначално бяха хвърлени редица обвинявания върху нас, че изгаряме боклуци, само че откакто инспекцията на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник публично откри, че не реализираме сходна активност, бе открита друга причина, която да се яви главен мотив да бъдем спрени.

Какво следва от тези дейности на страната?

- Първото, което ще усетят перничани е неналичието на топла вода. Когато се наложи спешно прекъсване на битовата гореща вода в границите на ден-два, усещаме голямото неодобрение от страна на жителите на града. Не желая и да си показва по какъв начин ще им се отрази неналичието на топла вода за по-голям и неустановен интервал от време.

Ако пък се стигне до там, че не получим право да произвеждаме и подаваме топлинна сила през отоплителния сезон, който би трябвало да стартира през идващия месец, съм уверен, че ще се стигне до голям безпорядък и съществено неодобрение от нашите клиенти. Не бива да забравяме, че с помощта на работата на нашето сдружение жителите на гр. Перник получават опция да се отопляват по най-евтиния вероятен способ. Ето за какво считам, че виновните институции би трябвало да вземат този въпрос под внимание - сигурно прекъсването на нашата работа за по-дълъг интервал от време ще докара до голям брой проблеми.

Чуха се обвинявания, че на територията на вашата топлофикация са складирани боклуци...

- На една от нашите площадки са складирани боклуци, само че съответното място сме отдали чартърен на външна компания. Въпросните боклуци, които се съхраняват там, стоят на склад. Към момента не се обработват или местят. Не мога обаче да давам отговор и да поемам отговорност за желанията на въпросната компания във връзка бъдещето им. Ние просто сме им отдали чартърен повърхност, която в този момент не използваме. Доколкото съм осведомен упоменатата компания има публично позволение за депозиране на боклуци, а и площадката дава отговор на изискванията и разпоредбите за предпазване на съответния тип боклуци.

Хубаво, само че упрекват предприятието ви, че е главният отговорен за влошеното качество на въздуха в града?

- Вижте, акцентира се и се натъртва мнението, че оползотворяваме боклуци и от това наше деяние се усещат неприятни миризми. Но както към този момент споделих, последната инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник откри, че това не кореспондира с истината. Така че е редно тези спекулации да бъдат прекъснати.

Не съм аз индивидът, който да осведоми обществеността за източника на тези миризми, само че съгласно мен е редно фактически обещаните от министър Димов инспекции на индустриалните сдружения в региона, да бъдат осъществени във допустимо най-кратки периоди. Единственото, на което бих желал да обърна внимание, е фактът, че жителите на Перник, явяващи се по малкия екран с мнения за съществуване на замърсяване на въздуха, започнаха да настояват, че към този момент неприятни миризми не се усещат. Това се случи доста преди публично да спрем работа. Тоест, качеството на въздуха се беше нормализирало, макар че ние продължавахме да реализираме нашата активност.

Какви са желанията ви от тук нататък?

- Подали сме капиталово желание за оползотворяване на боклуци в нашата индустриална активност. Тази поръчка с всички прилежащи към нея документи са в развой на разглеждане от способените органи. Заявили сме това наше предпочитание, само че нямаме позволение за осъществяване на сходен вид активност и по тази причина не я реализираме. Нямаме желание да работим в прорез със законите на нашата страна, както и с европейските правила и наставления.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР