Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора забранява временно употребата

...
Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора забранява временно употребата
Коментари Харесай

РЗИ – Стара Загора забрани употребата на питейната вода в село Казанка

Регионална здравна ревизия (РЗИ) – Стара Загора не разрешава краткотрайно използването на питейната вода в село Казанка за пиянство и за подготвяне на храна, оповестиха от пресцентъра на районната здравна ревизия.

При мониторинг на водата, осъществен на централен водоизточник в село Казанка, община Стара Загора, е открито отклоняване в химичните индикатори на водата за питейно-битови цели (съгласно Приложение №1 на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването). Направени разбори в лаборатория на Институт за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките - София от два водоизточника демонстрират концентрации 0,055 mg/l за ниска зона и резултат 0,045 mg/l за висока зона, които стойности са над оптималната от 0,03 mg/l на натурален уран в питейна вода в село Казанка. Във връзка с това РЗИ – Стара Загора направи наставление (до възстановяване качествата на питейната вода) за краткотрайно ограничение на използването за питейни потребности и за готвене, което влиза в действие незабавно.

Издаденото наставление е изпратено през днешния ден, 17 март 2018 година, за осъществяване от ВиК – Стара Загора. Водоснабдителното сдружение би трябвало да достави на популацията в село Казанка вода за питейно-битови цели, отговаряща на условието на Наредба №9 на Министерство на здравеопазването. ВиК има обвързване също и да уведоми хората за краткотрайното ограничаване.

Нови проби от два водоизточника и взети от домакинство ще бъдат изпратени в Национален център по радиобиология и радиационна отбрана, с цел да бъде изследвана още веднъж концентрацията на натурален уран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР