Регионална комисия отхвърли ветото, което наложи президента Румен Радев на

...
Регионална комисия отхвърли ветото, което наложи президента Румен Радев на
Коментари Харесай

Регионалната комисия остави ограничението на къмпингуването, въпреки ветото и протестите

Регионална комисия отхвърли ветото, което наложи президента Румен Радев на измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С признатите промени се забрани разполагането на плажни такъми като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушаване ще се постановат санкции в размер от 500 до 1000 лева Приети бяха наказания и за паркиране или прекосяване на коли през пясъчните формирания. Те ще бъдат от 1 000 до 3 000 лева, като може да се конфискува и имущество на стойност сред 3 000 и 5 000 лева Законът важи освен за плажните дюни, само че и за територията наоколо до крайбрежните зони. В същото време в закона не разказан реда по който ще може да се къмпингува в двете зони наоколо до морската линия (зони А и Б). Това ще бъде разказано в разпоредба, която занапред ще се написа.

Промените провокираха митинги, които не престават към този момент над две седмици. Протестиращите с изключение на отпадане на възбраните за свободно къмпингуване и устройване на зони за къмпинг желаят и регулации на обезпечено стабилно ръководство на туризъм покрай природата. Сред настояванията е и основаване на превантивна устройствена отбрана за терените зад незастроените плажове и да не се позволява строителство по крайбрежната линия.

В претекстовете за ветото президентът декларира, че не се опълчва на опита да бъдат въведени правила, само че а режимът за " диво къмпингуване " става по-рестриктивен, като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред. Радев акцентира, че рестриктивните мерки за " диво къмпингуване " по Черноморието са към този момент в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са избрани.

" За " повторното приемане на закона гласоподаваха 13 членове на комисията, " срещу " – 6, с което ветото бе преодоляно. След комисията ветото би трябвало да бъде прегледано и в пленарна зала.

Секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева сподели по време на дебатите в комисията, че конституцията категорично прокламира правото на чиста околна среда, което право да се осъществя по открити нормативи и стандарти. Тя добави, че измежду акцентите на претекстовете за ветото е събитието, че досегашния демократичен режим за диво къмпингуване минава в рестриктивен режим.

Изказването на проф. Друмева и претекстовете на президента за несъгласие върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са политически, сподели депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, Според него концепцията на народните представители е с този закон да се сътвори обикновен ред. Ненков сподели, че просто ще се дефинират едни зони, в които хората ще си разположат свободно свободно своите палатки и кемпери и най-вероятно ще би трябвало да заплатят някаква такса, защото е належащо тези места да се почистват.

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, сподели, че би трябвало да има ред, само че той да е избран със закона. Сега всеки има право в частния си парцел да си постави скамейка или беседка, само че за притежателите на териториите в зона А и зона Б ще има разпоредба, уточни Белев. Подзаконовият акт допуска съществуването на уредба в закона, а не подзаконовият акт да дописва закона, добави той. Според него разпоредбите се трансформират постоянно съгласно конюктурата.

Тома Белев обърна внимание, че притежателите на кемпери и каравани, съгласно новия закон, не могат да ги паркират даже и пред вила – тъй като е застроен урбанизиран парцел. Ограничихте и хората, притежаващи такива парцели, да ги отдават чартърен, сподели той.

Тома Белев съобщи още, че основата на закона е продънена, тъй като министерството на туризма показва че има 237 плажа, а са съгласно профилираните карти 262, 3233 дка не са включени като плажове в картите или 30% от тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР