Регионален исторически музей–Пловдив и Комитет Родолюбие обединяват усилия за честване

...
Регионален исторически музей–Пловдив и Комитет Родолюбие обединяват усилия за честване
Коментари Харесай

148 години от Априлското въстание: Пловдив го отбелязва с мащабни събития

Регионален исторически музей–Пловдив и Комитет „ Родолюбие ” сплотяват старания за честване на 148 години от Априлското въстание , едно от най-значимите събития в българската история. Тази годишнина се отбелязва с разнородни събития, които ще се проведат на 20 април в границите на културния календар на Община Пловдив за 2024 година.

В историческата постройка на Регионален исторически музей-Пловдив в Стария град, посетителите ще могат да се впуснат в историята с помощта на изложбата „ Април 1876 Пловдивското заговорничене “. Изложбата ще показа рядко показвани артефакти като ръкописите на Отон Иванов и отчетите до Найден Геров, които разказват събитията и следствията от въстанието. Тематичните беседи, които ще се проведат в 11:00, 13:00 и 15:00 часа , ще обогатят знанията на посетителите за този интервал.

Допълнителни атракции включват музейни игри и картинки за оцветяване , предопределени да показват историята на Пловдив и неговите революционери по наличен и ангажиращ метод. В оръжейния ъгъл, посетителите ще могат благодарение на музейния организатор да се допрян до хладно и огнестрелно оръжие от фондовете на музея, което ще способства за по-реалистично преживяване на историческите моменти.

В рамките на събитията Комитет „ Родолюбие ” ще показа галерия на униформи , оръжия и други артефакти от времето на Априлското въстание в Цар Симеоновата градина от 11:00 часа. Тази галерия ще опише за активността на участниците във въстанието и ще показа значими моменти от тази ера.

Посетителите са поканени да се причислят към честванията на ул. „ Цанко Лавренов “ №1, къща Георгиади, от 09:00 до 17:50 часа , с цел да научат и съпреживеят събитията от април 1876 година. Това е неповторима опция за всички, искащи да се потопят в историята и да отдадат респект на тези, които са били на предната линия на българското Възраждане.

Министър Гвоздейков ядосан: Ето, това ни е патриотизмът и родолюбието на нас!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР