Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей Акад.

...
Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей Акад.
Коментари Харесай

Изложба „Времето на алафрангата“представя в Кюстендил Регионален етнографски музей – Пловдив

Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей „ Акад. Йордан Иванов ” Кюстендил канят на разкриване на изложбата „ Времето на алафрангата “.

Официалното разкриване на изложбата е през днешния ден от 17:00 ч. в изложбена зала Джамия „ Ахмед бей ”.

Регионален етнографски музей – Пловдив e подготвил забавен взор към възрожденската реалност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който в предишното и през днешния ден постоянно е бил част от Европа. За града ни алафрангата е новият роман, пренасящ във времето истории за взаимоотношението на другите културни модели сред Запада и Изтока.

В средата на ХІХ-то столетие Пловдив се утвърждава като един от значимите административни, занаятчийски и търговски центрове на Европейска Турция, като вселенски град със засилено непознато наличие. Широките търговски контакти с Европа и Близкия изток, близостта на Цариград, образованието на младежи в чужбина, многочислените колонии от дипломати, търговци и мисионери основават удобни условия за разчупване на патриархалния и основаване на съвременен жанр на живот. Именно този преход от традицията към модерността носи името „ а ла франга “, което ще рече „ по френски фасон “. Но това време не трябва да се преглежда безусловно като навлизане на културно въздействие единствено от Франция, а в по-широк проект – като нова мода, идваща от Европа.

Алафрангата е просвета, знак за приобщаване към новото, към европейското. Това е смяна, която настава във всички сфери на бита и културата, в метода на живот на българите. Алафранга се назовава новата възрожденска къща и нейният интериор и „ мобилировка “, изисканите обноски на изложение и другарство, а също и модата в облеклото, носено от госпожите и господата в огромния град.

В резултат от тези нововъведения в българска среда се получава едно разбъркване сред завареното и пристигналото „ извън “, един нов еклектичен жанр, който може да се оприличи с резултата на кривото огледало. Макар че в началото е посрещнат на нож от консервативното ориенталско общество, за към 3-4 десетилетия стилът алафранга добива собствен приключен облик и се схваща към този момент като публична градска мода.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР