Реформите във Върховния съд на Полша, включително намаляването на пенсионната

...
Реформите във Върховния съд на Полша, включително намаляването на пенсионната
Коментари Харесай

Полша нарушава правото на ЕС

Реформите във Върховния съд на Полша, в това число намаляването на пенсионната възраст на съдиите, опонират на законодателството на Европейски Съюз, съобщи генералният юрист от България в Съда на Европейския съюз Евгени Танчев, оповестява Politico.

"Европейският съд би трябвало да постанови, че полските закони, свързани с понижаване на пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд до 65 години, са в нарушаване на правото на Европейски Съюз. Съдът на Европа следва процедура за нарушаване, стартирана от Европейската комисия през април. Оспорваните ограничения нарушават правилата на несменяемост на съдиите и на независимостта на правосъдната власт ", изясни Танчев.

Полша вкара нов закон за Върховния съд през април 2018 година, като понижи пенсионната възраст за съдиите от Върховния съд и задължи тези от тях, които навършват 65 години преди датата на спиране - 3 юли, да се отдръпват, в случай че не са поискали публично от полския президент да продължат мандата си и не имат здравен документ, който потвърждава, че са годни да продължат да практикуват.

Европейската комисия стартира процедури за нарушаване против Полша по-рано този месец на фона на опасенията, че новият закон, въведен от ръководещата партия "Право и правораздаване " на страната, опонира на правилата на правото на Европейски Съюз.

Танчев означи, че "външната интервенция и напън " от страна на полския президент е мотив за паника. Президентският щемпел върху утвърждението на смяната "влошава " обективната самостоятелност на съда и въздейства върху решенията, които съдиите неизбежно ще създадат, сподели Танчев.

"Особено като се има поради, че условието за кандидатстване пред президента на републиката за удължение на пенсионната възраст е съпроводено с понижаване на пенсионната възраст ", сподели той.

Съдът на Европейския съюз подреди на Полша през декември да прекрати намаляването на пенсионната възраст на съдиите. Предстои дефинитивно решение по този въпрос.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР