Реформата във ВиК сектора се свежда до повишаването на цената

...
Реформата във ВиК сектора се свежда до повишаването на цената
Коментари Харесай

Манолова: Реформата във ВиК сектора ще доведе до повишаването на цената на водата

Реформата във ВиК бранша се свежда до повишението на цената на водата за потребителите. Това сподели омбудсманът на България Мая Манолова в ефира на предаването „ Плюс-Минус. Коментарът след новините ”. В понеделник тя подава тъжба в Конституционния съд против текстовете за образуването на единна цена на водата от Закона за ВиК услугите.

По думите й не съществуват законови текстове, които да обвързват цената на водата с качеството на услугата.

„ Хората не схващат какви са изгодите от повишението на цената на водата, защото няма никакво усъвършенстване във връзка с качеството на услугата, на водата, не е обвързано с направените вложения, течовете също не понижават ”, сподели омбудсманът.

Цената на питейната вода в границите на 5-годиtен интервал се покачва само и единствено съгласно инфлацията, сподели още тя. „ Това е единственият индикатор, който регистрира КЕВР и естествено следи да не се покачат равнищата на обществената търпимост ”, добави Манолова.

Омбудсманът уточни, че течовете във водопреносната система не престават да са 62%, не се покачва събираемостта, не се усъвършенства качеството.

„ За 2017 година, вследствие на направените вложения, е актуализирана единствено 0,5% от водопреносната мрежа, което значи, че макар повишението на цената на водата, ще са нужни 200 години, с цел да възобновим цялата система ”, сподели тя.

Мая Манолова не посочи дали ще се върне към политиката и дали вероятно ще се кандидатира за столичен кмет на локалните избори.

" Ако в миналото реша да се кандидатирам или да си променям позицията, сигурно няма да го направя скрито ", сподели тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР