Редят изложба по повод 145 години от рождението на именития

...
Редят изложба по повод 145 години от рождението на именития
Коментари Харесай

Враца отбелязва 145 години от рождението на проф. Андрей Николов с изложба

Редят галерия във връзка 145 години от рождението на именития врачански създател и патриарх на българската статуя Андрей Николов в художествената изложба „ Иван Фунев “ във Враца, към Регионалния исторически музей. 
Изложбата е разграничена на две, като едната част се намира във фоайето на музея, където са подредени 14 произведения на проф.Николов. Част от тях, направени от гипс, и пластиката „ Люба “, направена от розов мрамор, са оригинали, изясни специалистът Христо Божков. Изложени са и други торби на именития ни ваятел като „ Дух и материя “, „ Чочарка “, етюди на голо тяло, портретните бюстове на Иван Мърквичка, Александър Балабанов и др. 
Във втората част на изложбата, която е показана в зала „ Нова история “, са показани истински снимки от живота на професора. Валентина Любомирова от отдел „ Нова история “ описа, че има снимки на Андрей Николов като дете дружно с неговите братя и сестри, като възпитаник в пети клас, богат снимков материал има от живота му в Рим. Представени са и фотоси от последното му посещаване във Враца, пред родната му къща и други
Андрей Николов е роден през 1878 година, във Враца в фамилията на безпаричен обущар. Учи в първия випуск на Държавното рисувателно учебно заведение при създателя на българската скулптора Борис Шатц. Изпратен е с държавна стипендия да учи в Париж, където се записва в ателието на известния ваятел Антоан Мерсие и се оказва в кръга на най-изявените европейски създатели. 
В началото на Първата международна война Николов е командирован от Министерството на културата в Рим и остава там до 1927 година, когато се завръща в България. Автор е на доста скулптори, емблематичните от които са „ Дух и материя “ и лъва пред Паметника на незнайния войник в София. Правил е портретни бюстове на известни за времето си българи./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР