Редовните медицински прегледи могат да предотвратят голяма опасностНе забравяйте, че

...
Редовните медицински прегледи могат да предотвратят голяма опасностНе забравяйте, че
Коментари Харесай

Аневризми: кои симптоми не бива да се пропускат

Редовните медицински прегледи могат да предотвратят огромна заплаха Не забравяйте, че заболяването в доста случаи е наследствена
 

Визитка:Д-р Жеко Найчов приключва медицина в София през 2006 година Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ " Лозенец ", където работи и до през днешния ден. През 2009 година отпътува за Япония като постоянен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където пази докторска степен. След завръщането си в България през 2013 година става хоноруван помощник към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Участва в разнообразни просветителни и научни планове в България и чужбина. Извън региона на хирургията научните му ползи са свързани с проучвания върху лечебните благоприятни условия на разнообразни лекарствени растения.
Всяка седмица доктор Найчов дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ". Пишете ни на адрес:

 

Аневризмата съставлява уголемение на артерия с над 50 % от естествения ѝ диаметър. Сиреч, в случай че една артерия по принцип е необятна 6 милиметра, намерим ли сектор, в който тя е над 9, назоваваме този сектор аневризма.

Подобни разширения можем да открием във всички артерии и това постоянно е мотив за терзание. По тази причина, доста медицински специалности се занимават с тях: сърдечни и съдови хирурзи, кардиолози, ангиолози, невролози и неврохирурзи, рентгенолози и несъмнено пропущам някого.
Рисковете
Артерии има на всички места в тялото.Основният проблем е рискът аневризмата да се спука. Това предизвиква тежък, постоянно съдбовен кръвоизлив. Също по този начин, заради завихрянето на кръвта през разширението, там се основават условия за образуването на тромби, каквито съвсем постоянно се намират навътре в огромните аневризми. Част от тях могат да се откъснат и да провокират задръстване на съда.

Нека в този момент да разгледаме главните типове аневризми по място на тяхното формиране.

Започвайки от сърцето, първото място, на което ще се спрем, това е аортата и то тази нейна част, която се намира в гръдния панер.

Този максимален съд в човешкото тяло води началото си от лявата камера на сърцето с аортната клапа. Самата клапа е с три платна, в основата на които има нещо като дребни джобчета, наречени синуси на Валсалва по името на анатома, който ги е описал за първи път. Точно над тях аортата дава първите си клонове, които са двете коронарни артерии. След това стартира възходящата аорта, която завива наляво и дава клонове за горните крака и главата. Тази част се назовава аортна дъга. След това продълвава надолу в низходяща аорта, пресича диафрагмата и оттова нататък до разделянето си на двете основни хълбочни артерии, се назовава коремна аорта.
Симптомите
Когато аневризма се получи в самото ѝ начало, постоянно се засягат и структурите на аортната клапа. Платната се раздалечатват, тя към този момент не може да се затваря добре и това се трансформира в проблем – непълнота на клапата. При това състояние, една такава аневризма е напълно друга от същата аневризма, при която няма засягане аортната клапа.

В първия случай пациентът има признаци, които идват от самата клапа и те го карат да посети лекаря. Една ехокардиография слага незабавно диагнозата, само че във всички случаи е наложително да се направи скенер, с цел да се видят някои по-големи детайлности. В този случай лекуването е единствено оперативно и включва замяна на клапата и засегнатия сектор от възходящата аорта.

Не подобен е казусът с аневризмите, които не засягат аортната клапа. Те нормално протичат със напълно дискретни или дори без никакви признаци и най-често биват открити по случайност при проучване по различен мотив. Сега около всеобщото осъществяване на компютърни томографии на гръдния панер поради коронавирус, внезапно се усили и броят на новооткритите аневризми на всички отдели на аортата, намиратщи се в зоната на проучването.
Лечението
Лечението почива на един елементарен принцип. Вместо през аневризмата, кръвта би трябвало да тече през нещо по-здраво – съдова протеза. Това може да стане с отворена интервенция, само че в последно време се реализира и с така наречен интервенционална процедура, тоест слагане на стент-графт. Сред народа битува изразът „ по анемичен път “, само че това наименование не е напълно тъкмо.

Все отново, има дребен прорез на мястото на достъпа, който е на крайници или на хълбока, само че интервенцията във всички случаи е доста по-щадяща за пациента. Тя се състои в следното. През бедрената артерия се вкарва особено устройство, което доближава до аневризмата и под рентгенов надзор през него се слага саморазгъваща се тръбичка от протезен матариал, която покрива разширения сектор и го изолира от кръвотока. По този метод се икономисва на пациента доста по-тежката отворената интервенция.

Недостатъците на този способ са свързани най-вече с това, че не всеки път е механически допустимо да се реализира самата процедура. Преди всичко би трябвало да имаме най-малко 2 – 2.5 сантиметра здрав уачастък от двете ѝ страни, за който да се захване стент-графтът. Освен това, от аневризмата не трябва да излизат огромни съдове. Относителен проблем е и цената на тези медицински произведения. Напоследък тя се поема от здравната каса, само че ясно си припомням времето, когато пациентите трябваше да си заплащат.

При възходящата аорта и дъгата, слагането на стент-графт към момента отстъпва на обичайна интервенция и е свъзрано с голям брой спомагателни процедури, тъй че да запазим кръвотока към клоновете на аортата. Все отново, това са артериите за главата и за двете ръце.

При низходящата аорта обаче, можем да кажем, че стент-графтът е на път сполучливо да изпрати отворената интервенция в историческия музей.
Артерия на Адамкевич
Единственият по-съществен проблем с аневризмите в тази част на аортата е печално известната артерия на Адамкевич. Този съд зарежда долните отдели на гръбначния мозък. Не се среща при всички хора, нито при всички, които я имат, тя е с задоволително огромно значение. Но, въпреки всичко, при дребна част от пациентите, премахването на кръвотока по този съд води до парализаиране на двата крайници. Това се случва както при отворената интервенция, по този начин и при слагането на стент-графт. А, апропо, може да се получи и при развиването на самата аневризма, когато тромбите, формирани в нея, запушат изхода на артерията на Адамкевич.

Аневризмите на коремната аорта, също както тези на гръдната, се откриват най-често по случайност или когато се спукат. Сравнително необичаен признак може да бъде посиняването на пръстите на краката, което се дължи на отделяне на тромби от аневризмата, които запушват артериите на долните крака.

Лечението е същото като към този момент описаното: интервенция или стент-графт, когато това е допустимо. Тези аневризми най-често се намират под равнището на излизане на бъбречните артерии и едно от сериозните условия, с цел да може да се реализира слагането на стент-графт, е съществуването на задоволително разстояние под тях, където да се захване протезата.

Аневризмите на артерии на крайниците общо взето се лекуват с интервенция – изрязване на изумения сектор и подмяната му със съдова протеза, или парче вена от самия пациент.

Макар и доста рядко, аневрими може да им и в коронарните артерии. Виждал съм 2 – 3 пъти за цялата си процедура досега. Лекуват се с байпас към съответната артерия. А самата аневризма се изрязва.

Съвсем обособена тематика са мозъчните аневризми, само че те са предмет на активност на невролозите и неврохирурзите. И там както при аневризмите на аортата има създадени способи, които при избрани условия могат да заменят доста по-тежката и в доста случаи инвалидизираща отворена интервенция.

В умозаключение бих споделил, че е добре човек са си прави профилактични проучвания. Разбира се, профилактичният скенер не е добра концепция, само че съществуването на една аневризма може да се заподозре и при задоволително изчерпателен общоприет медицински обзор. Някои косвени белези се виждат и на елементарна рентгенова фотография. Имайте поради, че склонността към формиране на аневризми е наследствена, тъй че имайте си едно на разум, при положение, че някой от родителите ви е имал такава.

Винаги и за всичко, доста по-голям е шансът на един човек да оцелее, в случай че бомбата със закъснител, която носи в себе си, бъде открита преди да се е взривила.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР