Редовна пресконференция на говорителя на външното министерство Гън Шуан на

...
Редовна пресконференция на говорителя на външното министерство Гън Шуан на
Коментари Харесай

Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от борба

Редовна конференция на представителя на външното министерство Гън Шуан на 14 май 2019 година

Въпрос: Въпрос за китайско-американската комерсиална война. Изглежда, че Съединени американски щати покачва цените за всички китайски артикули. Имате ли убеденост, че ще спечелите комерсиалната война?

Отговор: Както изяснихме неведнъж, повишението на цените няма да позволи никакъв проблем и започването на комерсиална война ще навреди освен на други, само че също и на себе си. Китай не желае комерсиална война, само че никога не се опасява от битка. Ако някой докара войната до прага ни, ще се борим до дъно. Китай в никакъв случай не се поддава на външен напън. Ние имаме решителността и способността да пазиме нашите законни права и ползи.

През април предходната година Съединени американски щати оповестиха за първи път, че ще покачат цените за китайските артикули и Китай с неотстъпчивост отговори неотложно. Оттогава сме подхванали бързи контрамерки с допустимо в най-кратък период против всяка спомагателна цена от страна на Съединени американски щати.

Миналата седмица Съединени американски щати заплашиха да покачат цените на китайски артикули на стойност от 200 милиарда $ от 10 на 25 %, като провокираха мощни интернационалните реакции и съмнения на финансовите пазари. Китай сподели на света, че не за първи път Съединени американски щати насочат такава опасност. Позицията на Китай е ясна и Съединени американски щати са наясно с това. Призовахме Съединени американски щати да трансформират курса си и да се срещнат с китайската страна по средата, с цел да реализиран договорка, потребна за двете страни. Международната общественост високо оцени Китай за хладнокръвието и градивно си отношение.

След това, въпреки всичко китайската делегация отиде в Съединени американски щати за търговски съвещания. Подобни виновни дейности приказват доста за нашата огромна откровеност в търсенето на решение за превъзмогване на разликите. Въпреки това, някои хора в Съединени американски щати, сякаш неправилно оцениха сегашната обстановка и подцениха решителността и волята на Китай да пази своите права и ползи. Те към момента мътят водите и насочат невъзможни претенции. Естествено реакция за Китай е да се опълчи на това.

На 10 май Съединени американски щати публично оповестиха решението си да покачат цените на китайски артикули на стойност 200 милиарда $ до 25 %. На 13 май Комисията по тарифна политика на Държавния съвет разгласява ограниченията, които Китай ще предприеме, което отразява решимостта и волята на Китай да пази многостранната комерсиална система и нейните законни права и ползи.

При оправянето с капризите и максималения напън на Съединени американски щати, Китай съумя да поддържа успокоение и самообладание. Съветваме Съединени американски щати да се вслушат в апела на интернационалната общественост и хора от разнообразни браншове, деликатно да преценяват своите облаги и загуби, да схванат обстановката и да се върнат в верния път допустимо най-скоро. Съветваме Съединени американски щати да положат съгласувани старания с Китай за едно съглашение, което да е от изгода и за двете страни въз основа на взаимно почитание

Въпрос: Според известия в медиите американският президент Тръмп съобщи в Twitter, че комерсиалните договаряния са били 95% налице, когато Китай е възвърнал някои от предходните си задължения. Някои хора считат, че американските признаци сочат, че отстъплението на Китай е довело до сегашни неуспехи в комерсиалните договаряния. Чудя се дали имате коментар по въпроса?

Отговор: Говорителят на Министерството на търговията отговори на сходни въпроси предходната седмица. Тук бих желал да направя няколко къси изказвания.

Първо, естествено е да имаме разлики в договарянията, тъй като по формулировка това е развой на полемики. Различията, които имаме, са тъкмо повода, заради която продължаваме договарянията. Сега, откакто договарянията към момента не престават и договорката към момента следва да бъде подписана, по какъв начин по този начин единия упреква другия за нарушение на уговорките?

Второ, в случай че се вгледате в предходните медийни репортажи за последните 11 кръга на комерсиалните договаряния, ще видите ясно коя страна е правила промени от самото начало. През май предходната година Китай и Съединени американски щати реализираха консенсус по търговията и издадоха взаимно изказване във Вашингтон, Съединени американски щати. Само няколко дни по-късно Съединени американски щати се отхвърлиха от съглашението. През декември предходната година двете страни реализираха консенсус по отношение на цената на покупки от Съединени американски щати от страна на Китай, само че в идващите договаряния Съединени американски щати самоволно отхвърлиха съглашението и желаеха още. Китай в никакъв случай не е била страната, който се отхвърля и нарушава уговорките.

Трето, нужни са взаимни старания от двете страни за подписване на договорка. Китай уважава обещанията и показва изключителна откровеност и благосклонност в договарянията. Надяваме се Съединени американски щати да ни срещне по средата и да се стреми към съглашение, което да облагодетелства и двете страни в духа на взаимно почитание, тъждество и почтеност.

Въпрос: Американското държавно управление съобщи, че ще стартира да слага спомагателни цени на китайски артикули на стойност 300 милиарда Долара. Ще предприеме ли Китай нови ограничения за противопоставяне?

Отговор: По-рано отговорих на американската опасност от налагане на спомагателни цени на китайски артикули на стойност над 300 милиарда $. Надяваме се, че американската страна не преценя неправилно обстановката или не подценява решителността и волята на Китай да пази правата и ползите си. Това, което се случи в предишното потвърди един елементарен факт: Китай не желае комерсиална война, само че никога не се опасява от битка. Ако някой докара войната до прага ни, ще се борим до дъно.

Въпрос: Според отчети Съединени американски щати настояват, че Китай ще бъде доста неприятно обиден, в случай че не се подписа договорка, тъй като фирмите ще бъдат принудени да се реалокират в други страни. Съгласни ли сте с това? Загрижени ли сте за това?

Отговор: Съединени американски щати не би трябвало въобще да се тревожи от името на Китай.

В Китай през последните четири десетилетия на промени и отваряне се реализираха големи достижения в икономическото и обществено развиване. Тъй като средата на задграничните вложения продължава да се усъвършенства, Китай се трансформира в една от най-популярните дестинации за световни вложения в продължение на доста следващи години.

Тук имам някои последни статистики. Според отчета на Световната банка „ Doing Business 2019 “ Китай се е преместил с над 30 позиции в класацията по лекост на правене на бизнес. Според изследването за бизнес климата от 2019 година, оповестено от Американската комерсиална камара в Китай, към 80% от интервюираните представители на бизнеса обявиха, че капиталовата среда в Китай се е подобрила или останала същата; 62% от тях са класирали Китай като първа или топ три капиталова дестинация в света. Последните статистически данни от съответните китайски управляващи демонстрират, че броят на задграничните компании, основани в Китай през 2018 година, е над 60 000, което е с 69,8% повече.

По-специално заслужава да се означи, че макар заканите от страна на Съединени американски щати да наложат спомагателни цени на китайските артикули през последната година, най-голямата американска петролна компания Exxon Mobil Corp взе решение през септемвриминалата година година да сътвори напълно личен огромен план за петролни артикули. През януари тази година американската компания Tesla публично започва строителството на първия си презокеански цех в Шанхай.

При избора на капиталови дестинации и бизнес сътрудници, предприятията вземат решения въз основа на личните си ползи и пазарни правила, а не на празни думи от избрани лица. Ако желаете да знаете дали бизнес климата в Китай е добър и дали е преференциално да вършиме бизнес тук, просто разгледайте американските и други задгранични предприятия в Китай. Те са дали своят вот с доверие чрез съответни дейности.

И най-после, бих желал да подчертая, че задграничните предприятия могат да усилят вложенията си в Китай, а ние ще продължим да насърчаваме капиталова и бизнес среда, която да е по-стабилна, обективна, транспарантна и предсказуема за тях. На втория конгрес за интернационално съдействие „ Един пояс, Един път ”, президентът Си Дзинпин разгласи, че Китай ще предприеме поредност от значими стъпки за поощряване на по-високи общоприети промени и отваряне. Ще разтеглим достъпа до пазара за задгранични вложения, ще увеличим вноса на артикули и услуги и ще го използван в действителна политика на отвореност. Това, сигурно ще даде нови благоприятни условия на предприятията по целия свят да влагат и да работят в Китай, както и да допринесат за системата за свободна търговия и растежа в международната търговия.

Въпрос: Вчера един китайски медиен шеф съобщи в обществените медии, че като противопоставяне Китай може да спре да купува американски селскостопански артикули, сила и самолети на Боинг и фрапантно да понижи търговията с американски услуги. Китайските учени разискват опцията и детайлностите за продажбата на американски държавни облигации. Тези мнения отразяват ли мисленето на китайското държавно управление?

Отговор: Подобни въпроси постоянно се повдигат на нашата конференция. Вярвам, че добре знаете нашата кардинална позиция. Като главно предписание не отговаряме на мненията или мненията на специалисти, учени, медии и мозъчни тръстове.

Искам единствено да посоча, че Китай не желае комерсиална война, само че никога не се опасява от тази битка. Ние имаме решителността и способността да пазиме нашите законни права и ползи. Съветваме Съединени американски щати да разбе сегашната обстановка, да се върне на верния път, да ни срещне по средата и да се стреми към взаимноизгодно съглашение на основата на взаимно почитание, тъждество и почтеност.

Въпрос: На базата на мненията за цените, идващи от американската страна и това, което казахте през днешния ден, вярно ли е да се каже, че договарянията са в задънена улица или в патово състояние?

Отговор: След 11-ия кръг от търговски съвещания издадохме нужната информация. Моето схващане е, че и двете страни се съгласиха да водят договаряния. В бъдещи съвещания ще бъдат решени съответните подходи. За съответните договорености бих ви насочил към способените органи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР