Редица туристи са евакуирани, а някои авиокомпании спряха полети заради

...
Редица туристи са евакуирани, а някои авиокомпании спряха полети заради
Коментари Харесай

Какви са правата ни, ако отменят полет заради бедствие?

Редица туристи са евакуирани, а някои самолетни компании стопираха полети поради пожарите в Гърция. Какви са правата ни в такива случаи?

" При нас към момента не са постъпили сходни запитвания и тъжби. Предполагам, че в случай че потребителите не съумеят да се оправят сами с самолетните компании, тогава биха ни потърсили за подпомагане. На остров Родос е оповестено бедствено състояние, най-вероятно самолетните компании ще спрат да летят до тази дестинация. Някои от превозвачите анулираха полетите си или пък оповестиха отчасти преустановяване на полетите ", сподели шефът на Европейския потребителски център Соня Спасова в студиото на " България заран ".

Тя разясни, че е отговорност на пасажера да ревизира какво се случва с полета преди него.

" Възможно е самолетните компании да спрат да летят, тогава те са задължени да върнат парите за билета на пасажера. Пътниците нямат право на обезщетение, тъй като това е изключителна обстановка, за която самолетните компании не дават отговор. Ако резервацията е част от пакетна отмора, биха могли да я анулират без неустойки и без санкции, тъй като има такава планувана опция в закона. Но в случай че сами сме си организирали екскурзията - съветът ми е да договорим изискванията и да помолим хотела за друга различна дата ", добави Спасова в ефира на.

Ако билетът ни е платен без алтернатива за промяна и застраховка, когато пасажерът самичък се откаже от пътуването си, а то се извърши, няма право да получи цялостната сума за възобновяване, уточни тя.

" Разбира се, самолетната компания може да реши и да върне тази сума, всичко е въпрос на искане и преписка. Ако някой се опасява и има закупен билет за тази дестинация, да се опита да се свърже с самолетната компания и да изиска възобновяване на сумата ", разяснява шефът на Европейския потребителски център.

На въпрос какво се случва в обстановка на авиостачка и какви са нашите права Спасова сподели: " Има разнообразни правосъдни решения, съгласно които, в случай че личният състав на самолетната компания стачкува, то тогава не се води изключително събитие и в случай че самолетната компания анулира своя полет, с изключение на да ни възвърне сумата за неизползвания билет, би била задължена да ни изплати и отплата. Когато обаче стачката е на летищен личен състав, или личен състав, който е отвън самолетната компания, тя не дава отговор за този личен състав. Ако в този случай полетът се анулира, единственото обвързване е да възвърне сумата на билета. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР