Редица многообещаващи технологии и открития изискват свръхохладени среди. Традиционно за

...
Редица многообещаващи технологии и открития изискват свръхохладени среди. Традиционно за
Коментари Харесай

Нов пробив в науката и техниката: учени откриха заместител на хелия за охлаждане близо до абсолютната нула

Редица многообещаващи технологии и открития изискват свръхохладени среди. Традиционно за тази цел се употребяват течен хелий и неговите изотопи. Международен екип от учени, управителен от китайски откриватели, е разкрил евентуален сурогат на хелия, от който Китай се постанова да внася 94%. Този сурогат би могъл да бъде неразучен до момента тип свръхтечно (свръхфлуидно) твърдо вещество на основата на кобалта.

Никой до момента не се е опитвал да употребява свръхтечни твърди тела (supersolid) като работно тяло в криогенна апаратура. Учените откриха, че изследваният от тях „ квантовомагнитен “ материал на основата на кобалта е кадърен да намали температурата до под 1 К. Но би трябвало да се означи, че това е било допустимо едвам откакто пробната система е била охладена до 4 К. Следователно хелиевото изстудяване не може да бъде изцяло изоставено, само че успеваемостта на охлаждащите устройства може да бъде нараснала. Това е още по-важно, тъй като най-трудните стъпки са последните стадии при постигането на температури, близки до безспорната нула.

AI генерация на свръхфлуидно твърдо положение

Учени от Специализираната лаборатория на Китайската академия на науките, Факултета по физика към Университета Бейхан и Центъра за неутронни науки към Института Лауе-Ланжевен във Франция изследват свойствата на свръхфлуидните твърди тела за задачите на охлаждането.

„ Това проучване демонстрира, че теоретично можем да достигнем извънредно ниски температури, без да разчитаме на хелия “, споделят създателите на публикацията, която неотдавна беше оповестена във водещото научно списание Nature.

Китай е подвластен освен от хелия и неговите изотопи. Китайските доставки на криогенно съоръжение, като да вземем за пример хладилници за разтвори, също са обект на наказания. Малко по малко Китай се научава независимо да създава такива системи. Така да вземем за пример предходната есен компанията Origin Quantum разгласи създаването на лична версия на ледник за разтвори. Но това оборудване изисква изотопи на хелий-3 и хелий-4, с цел да работи, което още веднъж води до зависимостта на Китай от хелия. Така че откритието на китайските учени може да се окаже от изключителна значимост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР