Редица европейски държави изгониха руски дипломати. Но никоя не е

...
Редица европейски държави изгониха руски дипломати. Но никоя не е
Коментари Харесай

България постави европейски рекорд: коментари в чуждите медии за изгонените руски дипломати


" Редица европейски страни изгониха съветски дипломати. Но никоя не е предприемала толкоз решителна крачка, колкото България. " ФАЦ и НЦЦ разясняват решението на София да изгони 70 съветски дипломати и чиновници.

В България другари на Путин има задоволително

Откакто Русия атакува Украйна, редица европейски страни изгониха съветски дипломати. Но никоя не е, написа Фолкер Пабст в публикация за " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ).

България сложи връх

С, отбелязва Михаел Мартенс във " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). През април Германия изгони 40 съветски дипломати, само че никоя страна от Европейски Съюз не е оповестила толкоз доста представители на Москва за нежелани, колкото България.
Редакцията предлага
Повечето от експулсираните лица са работили непосредствено за непознати служби под дипломатическо прикритие, излиза наяве от думите на министър председателят Кирил Петков.

Руските дипломати са прекалено много

Обвиненията на съветски дипломати в шпионаж не са нещо ново за България, акцентира Фалкер Пабст в НЦЦ. Освен това съветското посланичество в София постоянно е било непропорционално - в България, чието население е по-малко от 7 милиона, досега бяха упълномощени 118 съветски дипломати. Сега този брой ще бъде стеснен на половина. Още при визитата си в Киев през април Петков съобщи, че ще се стреми към взаимност в дипломатическите задачи на двете страни.

Броят на българските дипломати в Москва е едноцифрен, добавя още създателят. Това значи, че в случай че Русия предприеме реципрочни контрамерки, България няма да може да поддържа активността на посолството си. Москва пък ще би трябвало да затвори консулствата си в Русе и Бургас поради липса на задоволително личен състав.

Подкрепата за Путин спада

Решението е следващ удар върху връзките сред София и Москва и по-конкретно върху връзките с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, която неотдавна назова държавното управление " евроатлантически подлоги ". Целта на провокациите на Митрофанова е да задълбочи разрива в обществото във връзка с войната в Украйна, счита Фолкер Пабст. Авторът напомня по какъв начин в понеделник министерството на Митрофанова разгласява апел към българите да дарят пари за съветската войска в Украйна.

Но все пак поддръжката за Путин в България спада - въпреки доста от българите да се усещат свързани с Русия, четем още в материала. В него се показва, че до момента в който през 2021 година 70% от българите са одобрявали съветския президент, през март 2022 поддръжката за него е спаднала до 29%.

И въпреки по време на ръководството си Кирил Петков да се съобразяваше със своите разнородни съдружни сътрудници, той даде ясно да се разбере, че България е на страната на Запада. А в този момент не му остава доста време да ползва политиките си. Защото напълно скоро президентът евентуално ще назначи длъжностен кабинет. Румен Радев е считан за проруски надъхан, отбелязва НЦЦ.

Генчовска е попречила сходна стъпка до момента?

До момента опитите на Петков да ограничи съветското посланичество в България са се натъквали на опозиция от съдружните му сътрудници, акцентира Михаел Мартенс във ФАЦ. Проблем са представлявали русофилите от Българска социалистическа партия и антисистемната партия " ИТН ", която е излъчила и външната министърка Теодора Генчовска. Според източници на ФАЦ от София, точно тя е попречила експулсирането до момента.

Въпреки че Петков направи следващата си мощна проява малко преди да напусне премиерския пост, средносрочната външнополитическа ориентировка на България е несигурна, счита Михаел Мартенс. След като Петков беше отхвърлен с избор на съмнение, страната се насочва към парламентарни избори през есента. Те ще бъдат четвъртите в границите на 18 месеца. В новия парламент могат да влязат до три партии с " прокремълска " ориентировка. Ясно болшинство не може да се планува, обобщава немският публицист.

***
Вижте и това видео от нашия списък - от 2015 година:
Баба Стефка и американските танкове
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР