Редакционният екип на представя краткия преглед на печата, посветен на

...
Редакционният екип на представя краткия преглед на печата, посветен на
Коментари Харесай

Новини или Novini - картината на печата за 24 октомври

Редакционният екип на показва късия обзор на печата, отдаден на новинарските акценти, за днешния 24 октомври, четвъртък.
Вестник " Сега "
Изданието отбелязва, че Национална агенция за приходите счита да отпише 20 милиарда лева налози като несъбираеми. Това стана ясно от одита на Сметната палата на активността на Национална агенция за приходите по събирането на налози, осигуровки и всички останали държавни вземания в интервала 2013-2016 година Размерът на несъбраните налози е малко над половината бюджет на страната. Под публичен напън Сметната палата възвърне значими данни от одита си, който бе оповестен преди към месец, а няколко дни по-късно Сметната палата изненадващо изтри огромна част от съпътстващите таблици с информация за просрочените обществени вземания и осъществените ограничения по тяхното събиране. Тогава обяснението бе, че заличаването се наложило, защото има данъчна загадка, разяснява още " Сега " на своята първа страница.
Вестник " 24 часа "
Всекидневникът обръща внимание, че 27 магистрати не са оповестили влогове и имущество в чужбина. Това стана ясно от известие на прокуратурата. За Иван Гешев обаче инспекцията е посочила, че няма банкови сметки и друго недекларирано имущество. На 13 май основният прокурор Сотир Цацаров изискал от шефа на ДАНС цялата информация по отношение на банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от хора, заемащи висши обществени длъжности, които не са декларирани от тях, излиза наяве от известието на прокуратурата, напомня " 24 часа ".
Вестник " Труд "
Ежедневникът се стопира на горещата тематика за еврофинансирането на автомагистрала " Струма ". Изданието написа, че в дописка, озаглавена “Магистрала “Струма ” остава без еврофинансиране към този момент ” " Капитал " твърди, че Европейска комисия не утвърждава плана. Разказът се базира на “отговор ” от Брюксел до българските публични управляващи, който е част от конфиденциалната преписка сред нашето държавно управление и Комисията. Според “Капитал ” Европейска комисия имала редица забележки към апликационната форма, подадена на 9 август от Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ), с която България кандидатства за 267 милиона евро за сектора сред Крупник и Кресна.
“Труд ” е потърсил публично информация от АПИ. Оттам дадоха отговор следното: “На 15 октомври тази година е получено писмо, с което се изискват спомагателни уточнения. Това е част от работния развой и нормална процедура при подготовката на огромни инфраструктурни планове, какъвто е и Автомагистрала “Струма ”. От Агенцията прибавят, че по подобен метод е минал и процесът по одобрение на апликационните форми и на всички останали пътни планове, финансирани от фондовете на Европейски Съюз. И коментират, че към този момент приготвят необорим отговор до Европейска комисия и ще спазят 3-месечният период за изпращането му в Брюксел.
Вестник " Монитор "  
843 са формираните преписки в Комисията за отбрана от дискриминация от началото на годината досега, като за цялата 2018 година са били 721 преписките за разнообразни дискриминационни сигнали. Това оповестиха за „ Монитор “ от КЗД. Постановените решения до октомври 2019-а са 521, а за цялата 2018 година те са били 511. Самосезиранията за 2019 година са също рекордни за институцията от нейното основаване до момента – 600 на брой, разясняват специалисти от комисията. Според тях тази година се обрисува рекордна и от позиция на постъпилите тъжби и издадени решения за друг тип дискриминация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР