Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата,

...
Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата,
Коментари Харесай

Новини или Novini – картината на печата за 27 септември

Редакционният екип на Actualno.com ви показва късия обзор на печата, отдаден на акцентите за днешния ден – 27 септември.
Вестник " Сега "
Въпреки напъните на държавното управление по връщане на отпадналите възпитаници и задържането им в клас България остава на пето място в Европейски Съюз по брой на прибързано отпаднали от образованието младежи. У нас през 2018 година този % резервира равнището си от миналата 2017 година - 12.7%, като по-зле не престават да са единствено Малта - със 17.5% рано напуснали системата, Испания - 17.9%, Румъния - 16.4, и Италия - 14.5%.
Това е един от изводите в Обзора на Европейската комисия за обучение и образование за 2019 година Сред останалите отрицателни констатации са тези за изоставащ бюджет за обучение, липса на задоволително и добре квалифицирани учители, неприятна материална база в учебните заведения.
Вестник " 24 часа "
Повече от две трети от българите (69%) желаят кметът на тяхното обитаемо място да има деца. Едва 23% показват, че за тях това въобще не е значимо или че по-скоро не е значимо. Дори при най-младата възрастова група (18-29 години) доминира мнението, че е значимо кметът на обитаемото им място да има деца.
Огромен дял – 88%, пък имат условие към своя кмет да е с управнически опит. Това демонстрират данните от изследване на изследователския център „ Тренд “, направено по поръчка на „ 24 часа “ в интервала 9 – 16 септември измежду 1007 души.
За 48 на 100 от запитаните няма значение дали кметът ще е мъж или жена. 36% са на мнение, че е по-добре мъж да бъде отпред, до момента в който едвам 10% биха желали жена. За дамите в поголям дял няма значение полът на кмета на обитаемото им място за сметка на мъжете.
Вестник " Монитор "
От началото на годината при 20 на 100 от общо записаните 464 кетъринг компании са били открити нарушавания. При осъществените инспекции са издадени 79 наставления и са връчени 4 акта за определяне на административни нарушавания. Това сочат данни на БАБХ, предоставени на „ Монитор “.
Най-често срещаните открити несъответствия са прекратена хладилна верига, първични материали без етикет, храни с изминал период на валидност, погрешно предпазване на първични материали и подготвен артикул, липса на проследимост, неспазване на условията, касаещи пространствата и оборудването, както и нередовно водене на записи по системите за самоконтрол или изчезнали такива.
Вестник " Труд "
Лихвите по нови фирмени депозити в евро за първи път понижиха до приблизително равнище от 0%, оповестиха от Българска народна банка. Причината за това е, че редица банки събират такса „ предпазване “ за огромни суми на търговски сдружения в депозити и по разплащателни сметки. Лихвите по заемите и влоговете остават ниски най-малко до края на 2021 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР