Речта на омразата в последните години се увеличава, а това

...
Речта на омразата в последните години се увеличава, а това
Коментари Харесай

Речта на омразата се увеличава, предупредиха еврейски организации

Речта на омразата в последните години се усилва, а това предшества и осъществяването на закононарушения - за това предизвестиха през днешния ден посланици и представители на еврейски организации на уъркшоп на тематика " Няма място за тирада на ненавист ". Той бе дело на организацията на евреите в България " Шалом ", Американският еврейски комитет и Световният еврейски конгрес.

" Възходът на речта на омразата в последните години е рисково публично развиване. То е предизвикателство както за медиите, по този начин и за демократичните полезности. ", гласеше изказването на " Шалом " и Американският еврейски комитет в България във връзка събитието. " Посредством обществените мрежи посланията на омразата може да се популяризират гладко и анонимно, създвайки обстановка, в която откритият антисемитизъм е все по-често срещан и обществено допустим ".

" Не се боим от свободните медии и рецензиите им. Няма медия в света, която да не отразява Израел – въпросът е по какъв начин. Как всяка медия извършва дълга си да отрази и двете гледни точки, (...) сигурен ли е всеки редактор, че карикатурите не изобразяват антисемитски стандарти? ", сподели посланикът на Израел Йорам Елрон.

" Речта на омразата не е нов феномен. Фактът, че е дефинирана от Съвета на Европа едвам през 1997, не значи, че е била непозната на нас или на предшествениците ни. Езикът на нацистите в подготовката на Втората международна война попада в точната формулировка на Съвета на Европа съвсем 50 годнини по-късно ", напомни посланикът на Полша в България Мачей Шимански.

" Злото съществува - през днешния ден и в разнообразни форми по света. Но коренът на злото постоянно е в речта на омразата. Независимо дали приказваме за пропагандата на Хитлер или Сталин, тя стартира с тирада на омразата и продължава със гибелта на милиони хора ", сподели Ърнест Херцог, който управлява отдела по световна сигурност на Световния еврейски конгрес. " Геноцидът в Руанда или войната в Югославия – всички тези жестокости започнаха с тирада на омразата. "

Антисемитизмът в Европа

Макар че следствията и присъдите за антисемитски закононарушения в Европа не са огромен брой, това не е причина за утешение, а по-скоро знак, че данните са непълни. Това е изводът на Агенцията на Европейски Съюз за главните права в последния ѝ отчет за антисемитизма.

Според цитираните в него данни за България на Върховната касационна прокуратура през 2018 година няма упрекнати в антисемитски закононарушения. Имало е две (по-късно прекратени) следствия против незнаен причинител – за вандалско нахлуване против синагога и за вандализъм върху мемориален знак, подложен на мястото на опожарен лагер за евреи покрай Плевен. През 2017 е имало една присъда за такова закононарушение.

" Ниският брой регистрирани произшествия не е достовен за доверие знак, че антисемитизмът не е проблем ", пишат създателите на проучването. Според техни изследвания за множеството такива закононарушения въобще не се оповестява на полицията, или на други държавни органи. Но 85% от запитаните евреи считат, че антисемитизмът е проблем в страната им; 89% са на мнение, че демонстрациите му се усилват в последните пет години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР