Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат

...
Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат
Коментари Харесай

София и Кърджали с най-обилни валежи

Речните равнища ще се покачат през днешния ден и на следващия ден вследствие на Средиземноморския циклон, който обхвана цялата страна. Валежите ще продължат, като ще стартират да стопират във вечерните часове през днешния ден, само че в сряда още веднъж се чакат краткотрайни валежи.
 
Тази заран най-големи водни количества са регистрирани в София - 31 л/кв.м. На второ място е Кърджали с 25 л/кв.м и Хасково с 24 л/кв.м. В Сандански са паднали 22 л/кв. м дъжд.
 

По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в Дунавския басейн покачвания на речните равнища ще има в целия басейн, като по-значителни ще са те във водосборите на реките източно от р.Вит (р.Лом, р.Огоста, горните елементи от водосбора на р.Искър) и в планинските елементи от водосборите на р.Вит, р.Осъм и р.Янтра.
 
От следобедните часове през днешния ден ще стартира намаляване на речните равнища, като вследствие на оттичане покачвания ще има към момента в долните течения на главните реки. В четвъртък водните равнища в реките от басейна ще се намаляват или ще са без основни промени. В петък вследствие на превалявания са вероятни нови краткотрайни покачвания на речните равнища в басейна.
 
Опасност от поройни наводнения по данни на Европейската система за предизвестия за наводнения има през днешния ден в горните елементи от водосбора на р.Искър над град Нови Искър.-->
 
Моделът за водосбора на р.Искър предвижда водни количества на 9, 10 и 11 април  около и над средномногогодишните стойности.
 

И моделът за водосбора на р.Янтра предвижда за този интервал водни количества към средномногогодишните стойности. Моделът за водосбора на р.Русенски Лом предвижда водно количество в долното течение на р.Черни Лом и на 12 и 13 април да бъде към средномногогодишната стойност.
 
В Черноморския басейн в сряда и четвъртък речните равнища ще са без основни промени, като вследствие на превалявания нови краткотрайни покачвания на равнищата в долното течение на река Струма ще има през нощта на 10 против 11 април.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР