Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил в 231

...
Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил в 231
Коментари Харесай

Два български региона водят по спад на покупателната способност на населението в Евросъюза

Реалният БВП (БВП) се е нараснал в 231 от 242 района на Европейски Съюз през 2022 година, до момента в който в 11 района е маркиран спад, оповестява европейската статистическа работа Евростат на уеб страницата си. 

Регионът с максимален растеж в размера на Брутният вътрешен продукт е Алгарве в Португалия (+17,0 процента). На второ място се подрежда различен португалски район - самостоятелният район на архипелага Мадейра (+14,2 процента), следван от Южния район на Ирландия (+13,5 процента), Балеарските острови в Испания (+12,5 процента) и провинция Брабант Валон в Белгия (+10,9 процента). 

Най-значителният спад е регистриран в Югоизточния район в България (-3,1 процента). След него се подрежда различен български район - Северозападният, в който е регистриран спад от 1,7 %, следват Корсика във Франция и Северна Унгария (и двата с по -1,2 процента). 

Южна Ирландия и Люксембург са имали най-голям Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2022 г.

През 2022 година районният Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, изразен в стандарти на покупателната дарба (СПС), варира от 30 % от междинното за Европейски Съюз във френския отвъдморски департамент Майот до 286 % в Южна Ирландия.

След Южна Ирландия измежду водещите европейски райони се подреждат Люксембург (257 % от междинното за ЕС), Източна и Централна Ирландия (247 процента), Прага в Чехия (207 процента), както и белгийският Столичен Брюксел (196 процента). Високият Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в тези райони (Люксембург, Брюксел и Прага) може частично да бъде пояснен със мощния приток на ежедневно пътуващи чиновници и с някои огромни интернационалните компании, избрали района за свое седалище (Южна, Източна и Централна Ирландия). 

В контрастност, след Майот (30 процента), районите в долния завършек на класацията по районен Брутният вътрешен продукт на човек от популацията през 2022 година, са българският Северозападен и Френска Гвиана (по 40 % от междинното за ЕС), следвани от гръцкия Северния Егейски (41 процента) и българския Северен централен район (42 процента). 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР