Реализацията на втората фаза на изграждането на интегриран градски транспорт

...
Реализацията на втората фаза на изграждането на интегриран градски транспорт
Коментари Харесай

Отпушва се втората фаза на интегрирания градски транспорт в София

Реализацията на втората фаза на построяването на интегриран градски превоз в София с фокус върху екологичния трамваен превоз се отпушва, откакто в сряда кабинетът разпореди на ръководителя на оперативната стратегия " Региони в напредък 2014-2020 " да подпише контракт със Столичната община за даване на безплатна европейска финансова помощ за 107 333 495 лева

Целият план е за 125 485 941.89 лева, останалата част от сумата ще бъде обезпечена от лични средства на Столичната община. Парите са предопределени за рехабилитация на трамвайни линии, доставка на 13 нови съвременни нископодови климатизирани трамвайни мотриси, за надграждане на интелигентната система за ръководство на трафика и съществуващата система за информация на пасажерите в действително време.

Проектът цели поощряване използването на електротранспорта, като по този метод ще способства за решение на проблемите в столицата с увеличаващия се трафик денем, възходящите тапи, ниската скорост на напредване, пътнотранспортни катастрофи, високи концентрации на въглероден двуокис и други нездравословни излъчвания, звук и така нататък, показват от държавната пресслужба.

По данни от " Московска " 33 планувани за рехабилитация с отпусканите от еврофондовете пари са релсовия път и контактната мрежа по няколко трамвайни трасета. За това по ул. " Граф Игнатиев " в сектора от бул. " Витоша " до бул. " Евлоги Георгиев " са планувани 1.660 млн. евро без Данък добавена стойност. За реконструкцията на трасето от Съдебна палата по бул. " Македония " и бул. " Цар Борис ІІІ " до трамвайно ухо " Княжево " се възнамерява да се влагат 15.305 млн евро без Данък добавена стойност. Рехабилитацията на маршрута по ул. " Каменоделска " от бул. " Константин Стоилов " до трамвайно ухо " Орландовци " е с планирана оценка от 3.240 млн. евро без Данък добавена стойност.

След подписването на безвъзмездното финансиране се чака да се разгласят публичните поръчки за обособените планове.

Столична община към този момент изхарчи над 90 млн. лева в първата фаза на построяването на интегрирания градски превоз. По остарялата оперативна стратегия " Регионално развиване 2007-2013 " бяха предоставени безплатно 78.2 млн. лева Това стана през 2011 година и с парите бяха доставка на 50 нови нископодови климатизирани и енергийноефективни тролейбуси. Така на практика бе освежен 90% от тролейбусния парк на столицата.

Реконструирано беше трамвайното трасе по бул. " България от бул. " Витоша " до последната спирка (трамвайно ухо " Борово " ). Бяха доставени и инсталирани по спирките 1020 електронни осведомителни табла, изписващи и гласово информиращи за времето, след което ще дойдат минаващите по маршрута линии, както и температурата на въздуха. Част от тях се зареждат със слънчеви панели, което е стъпка към по-чиста околна среда. Внедрена бе и умна система за ръководство на трафика, посредством която си " поддържат връзка " съоръжение, ситуирани на 20 от най-натоварените кръстовища в столицата, и бордовите компютри на 750 транспортни средства на градския превоз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР