Реалистично е догодина България да въведе еврото, смята управляващият директор

...
Реалистично е догодина България да въведе еврото, смята управляващият директор
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Реалистично е догодина България да въведе еврото

Реалистично е следващата година България да вкара еврото, счита ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя обаче добави, че не би се фиксирала на датата 1 януари. Въпреки че до момента всички от еврозоната са започвали да заплащат с единната валута в първия ден на годината, по думите на Георгиева това е по-скоро традиция, а не закон.

Според шефа на МВФ страната ни има положителни шансове до края на 2024 година да извърши всички критерии за въвеждане на еврото. Единственото предизвикателство към момента остава преодоляването на инфлацията. „ Дали датата е 1 януари, или 1 март – съгласно мен значимото е от 2025 година България да бъде в еврозоната ”, акцентира Георгиева.
На страховете, че еврото ще вдигне цените, шефът на МВФ отговори по този начин: „ Има ли риск безотговорни търговци да вдигнат цените? Разбира се, че го има. Какво вършим, с цел да го понижим? Обществена отговорност, отговорност на страната. 10% от стопанската система ни е в туризма. Не знам да има някой в туризма, който да споделя, че е по-добре да стоим с лв. ”.

Финансите на страната ни са постоянни, увери Кристалина Георгиева. Припомняме, че по време на служебния кабинет предходната година се появиха мнения, че има риск да теглим заем от Фонда, с цел да може страната да се разплаща. Според нея обаче по-добре да не се стига до подобен ход. „ На българите, които споделят „ Кристалина, като е българка, за какво не дава пари? ” ще кажа, че не ни трябват пари от фонда. Това значи, че страната ни е добре ”, добави шефът на МВФ.
Докато към момента ползвахме пари от Международния валутен фонд, всяко финансово решение у нас трябваше да е утвърдено от тях - даже повдигането на минималната заплата, да вземем за пример. С изплащането на заема, тогавашният финансов министър Милен Велчев подари на представителя на фонда колан в символ, че към този момент няма да затягаме нашите.

Днешната политическата обстановка и въпросителните към това дали вървим към предварителни избори, Георгиева заключи по този начин: „ Единственият път е да си приказваме, с цел да намерим обща позиция, да има говорене ”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР