Реалистично е до 3,5 години да има магистрала от София

...
Реалистично е до 3,5 години да има магистрала от София
Коментари Харесай

Николай Нанков: До 3,5 г. ще има магистрала от София до Велико Търново

Реалистично е до 3,5 години да има автомагистрала от София до Велико Търново. Това разгласи в предаването „ Тази сутрин” на bTV министърът на районното развиване Николай Нанков . До 2024 чакаме цялата автомагистрала „ Хемус “ да е подготвена, посочи министърът.

За построяването на автомагистрала сред Русе и Велико Търново се чака решение на висшия Административен съд (ВАС) на 21септември, сподели министърът на районното развиване. Ако на 21 септември решението на съда е в интерес на АПИ, стартираме процедурите и за автомагистрала Русе – Велико Търново, като чакаме строителството да свърши 2022 – 2023 година, добави той.

По думите на Нанков строителството е бързо и качествено, само че казусът е в процедурите, до момента в който се стигне до него.

Догодина стартира процедурата за тунел под Шипка, разгласи още Нанков. „ Този тунел ще е най-дългият в страната - 3 километра и 200 метра. Има доста огромен интерес от страна на задгранични компании и вложители за това строителство. Дори и да не се стигне до непознати вложения, страната ще отпусне средства за градежа на този тунел”, разгласи министърът.

Според него е рано да се приказва за тунел под Петрохан, където занапред ще се прави предпроектно изследване. Той подсети, че изследванията за тунел под Шипка са почнали преди 15 години.

За тол системата и винетките Нанков сподели, че от януари идната година влизат в действие електронните винетки. За камионите се вкарва тол-такса на база изминато разстояние. Хартиените винетки ще важат, до момента в който им изтече срокът.

„ За леки коли ще има уикенд винетка – цената и срокът, за който ще важи, е въпрос на полемика. Никъде в Европа няма еднодневни винетки за автомобили”, разяснява министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР