Реалистично е България да се присъедини към еврозоната най-рано между

...
Реалистично е България да се присъедини към еврозоната най-рано между
Коментари Харесай

Експерт: България в еврозоната - най-рано след 5-7 г.

Реалистично е България да се причисли към еврозоната най-рано сред пет и седем години, предвижда финансистът Григорий Вазов пред БНР. Той счита, че е добре да останем във валутния ръб при вероятно още едно прекосяване през някакъв модел на икономическа рецесия. По думите на финансиста това е доста добър период, тъй като страната ни ще се причисли към " Клуба на богатите ", когато е минал идващият спешен стопански цикъл.

Вазов разяснява и възможното отсрочване на влизането ни в ERM II - " чакалнята на еврозоната ", до март или юни следващата година, а не през януари както чакахме. " Всичко това е обикновено. Дали ще е януари, дали ще е март, дали ще е юни, аз мисля, че няма някакво огромно значение за България. Защото не е значима датата, а е значим самият развой на подготовка ", уточни той.

Експертът упорства да продължи провеждането на структурни и институционални политики за промени, които да основат изискване на интензивен и резистентен напредък. " Защото, в случай че нямаме това, влизането в тази зона, както споделяме, че това е началото на няколкото кръга на пъкъла, които ще премине България, с цел да влезе в еврозоната, мисля че това е обикновено и дано тези неща да вървят по-спокойно ", разяснява финансистът. По думите му, с цел да влезем в ERM II, би трябвало да продължат институционалните промени, да се форсира продуктивността на труда, да се усилят темповете на напредък на стопанската система.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР