Реалистичните перспективи за създаването на ваксина срещу коронавируса са това

...
Реалистичните перспективи за създаването на ваксина срещу коронавируса са това
Коментари Харесай

Експертът Савов: До 70% от населението у нас ще се зарази с коронавируса

Реалистичните вероятности за основаването на ваксина против ковид са това да се случи в 2-годишен небосвод.

Това значи, че вирусът трайно ще се настани в популацията, като прогнозите са сред 40 и 70% от популацията да се заразят с него през идната година.

Това сподели Иван Савов, Европейски институт за риск политика, в предаването „ Клуб Investor “ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„ Това не значи, че този голям брой хора ще прекара тежко болестта “, означи Савов. По негови думи за дребна част от хората, изключително при по-възрастните и тези с по-слаб имунитет, ще има тежки затруднения.

„ Между 50 и 120 млн. индивида евентуално могат да загинат от ковид “.

По думите на госта страните би трябвало съществено да се приготвят за битка с ковид, като за момента в западния свят единствено Англия има явен проект.

„ За страдание в доста страни демокрацията е неприятен другар на преодоляването на рецесията “, разяснява Савов.

„ Заради демокрацията в Европа и в Съединени американски щати занапред следва рецесия към ковид. Те не разполагат с инструментите, с които Китай съумя да я ограничи “.

Той добави, че това е екзистенциален проблем за човечеството, който няма да се реши с тази рецесия, само че би трябвало да се работи в тази посока.

„ Институциите към момента нямат положителната съгласуваност за преодоляване на световни рецесии и пандемии, което слага обществото под сериозен риск “.
"Мерките към този момент са догонващи разпространяването на епидемията ", означи Савов.

„ Първата стъпка е оптимално ограничение на болестта, втората стъпка е закъснение, незабавна изследователска активност, която да развие медикаменти и ваксини и проекти за превъзмогване на последствията. Това би трябвало да направи всяко държавно управление “.

По думите на госта най-хубавият сюжет е вирусът да се овладее през летните месеци, защото той е температурно нестабилен.
„ Това обаче не е доста евентуално, защото специалистите не знаят доста за болестта “, добави той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР