Реакция на институциите след репортажа, в който ви показахме горската

...
Реакция на институциите след репортажа, в който ви показахме горската
Коментари Харесай

След репортаж на БНТ: Прокуратурата в Бургас се самосезира за сечта в Странджа

Реакция на институциите след репортажа, в който ви показахме горската сеч в Странджа над Лозенец и Царево. Прокуратурата в Бургас се самосезира, а земеделският министър е разпоредил инспекция.

Прокуратурата в Бургас се самосезира по репортажа на " По света и у нас " за сечта и ще разпореди съответни дейности на Министерство на вътрешните работи за инспекция, оповестиха от държавното обвиняване. Оказа се, че за сечта в Странджа сигнали има, само че е и за гората над Фазаново.

" В Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас постъпват сигнали за противозаконна сеч, като за 2022 и 2023 година такива сигнали са постъпвали главно за общините Малко Търново и Средец, като Царево не
влиза в тази група. За община Царево за 2022 и 2023 година нямаме нито един получен сигнал в ОДМВР Бургас за противозаконна сеч. Проверките са както за противозаконен транспорт на дърва, по този начин и за извличане на дървесина ", съобщи старши комисар Емил Павлов, шеф на ОДМВР-Бургас.

Българска национална телевизия: Имате ли открити нарушавания?

Емил Павлов: Имаме открити нарушавания и формирани досъдебни производства, като точната численост сега не мога да кажа.

По предписание на земеделския министър се открива какви количества дървесина е позволено да се секат в региона и какъв брой е отсечено, както и дали са спазени всички правила.

" В момента тече инспекция за изсичането на тази гора, само че нали никой не счита, че тази гора е повода за наводненията в тези четири страни по едно и също време. Така че инспекция се прави чакаме резултатите от инспекцията, само че моето непретенциозно мнение е че няма по какъв начин изсичането само и единствено на гората в Странджа да аргументи тази буря, тази покруса за толкоз доста хора ", добави Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

Потърсихме и шефа на Регионалната дирекция по горите в Бургас. Свързаха ни с инж. Костадинов по телефона. Оказа се, че той сега е на сечището, което екипът ни снима през вчерашния ден, с цел да го ревизира и дава обещание да приказва пред камерата когато се прибере в Бургас. Два часа по-късно получаваме позвъняване от него.

" При нас инспекцията още продължава, аз дори се изтеглих нависоко да ви се обадя. Сега не знам до кое време ще продължим, настрана въпреки всичко ние си имаме медийна политика, Изпълнителната организация, разговарях с управлението, такава среща с медиите се приготвя. Вие ще имате опция даже на терен да ги зададете въпросите ", разяснява инж. Мариян Костадинов, шеф на Регионална дирекция по горите, Бургас.

Българска национална телевизия: На същото място, на което бяхме, нали?

" Разбира се. Защото през годините не веднъж са ме водили на образцови сечища да ми демонстрират по какъв начин няма проблем. И всякога, когато отидем на някое друго сечище, което не е от образцовите, леко се изнервяте. Казвам за региона на Странджа, аз съм израснал в Странджа, практиката ни е в Странджа. Знам защо става дума, да не е аптека ", сподели още инж. Мариян Костадинов.

Така въпросите за сечта в Странджа към този момент остават без отговори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР