rbc.ru, Олег Макаров Най-опасният елемент от новия проект за санкции

...
rbc.ru, Олег Макаров Най-опасният елемент от новия проект за санкции
Коментари Харесай

Анализатори посочиха основната заплаха от новите санкции на САЩ срещу Русия


rbc.ru, Олег Макаров

Най-опасният детайл от новия план за наказания на Съединени американски щати против съветската стопанска система е блокирането на интервенциите на държавните банки, предизвестиха анализаторите на Barclays. И главният удар от глобите против съветския държавен дълг ще поемат рублата и облигациите от федералния заем, пуснати от Министерството на финансите /ОФЗ.

Скрита опасност

Блокирането на активите и сметките на съветските държавни банки под юрисдикцията на Съединени американски щати и възбраната за американските институции за интервенции с тях е главната опасност, дружно с ограниченията против държавния дълг, съдържащи се в последния план за наказания на Съединени американски щати против Русия, се отбелазва в проучване на Barclays " Русия и американските наказания ". Тя носи систематични опасности за Русия и може да се окаже по-сериозна от глобите против държавния дълг, счита икономистът от Barclays Лиза Ермоленко.

В показания на 2 август в Конгреса Проект на „ Закон за отбрана на американската сигурност от експанзията на Кремъл (DASKAA)”, се съдържа предложение за блокиране на сметките на съветските държавни банки, в това число Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Россельхозбанк, държавната корпорация сред ВЭБ и Промсвязьбанк.

Като се има поради експортно насочената природа на съветската стопанска система и потребностите на петролната и газова, и металургична индустрии в интернационалните интервенции и репатрирането на приходите от задгранична валута и превръщането й в рубли, препоръчаните наказания биха могли да лимитират съветските банки в покупко-продажбите с интернационалните финансови институции, споделиха анализатори от Barclaysи. Ако се приложи най-строгият вид на законопроекта и всички изброени в него държавни банки са обект на наказания, резултатът би бил още по-болезнен, в сравнение с от ограниченията във връзка с държавния дълг, сподели анализаторът Лиза Ермоленко за медията RBC.RU.

" В момента тези оферти са доста необятни по темперамент и най-вероятно би трябвало да бъдат изяснени, като се вземат поради евентуалните последствия ", се отбелязва в разбора. Но във всеки случай планът, съгласно Barclays, демонстрира " твърдото желание на Съединени американски щати да отидат още по-далеч отпреди, с цел да нанесат вреди на Русия ".

Сред другите ограничавания на DASKAA са възбрана за интервенции с съветския държавен дълг с падеж повече от 14 дни (включително облигации на Централната банка, на държавния Фонд за национално богатство /ФНБ, на Федералната хазна) и възбраната за съглашения за валутни суапове с Централната банка на Русия, Фонда за национално богатство или с Министерството на финансите за повече от 14 дни. Освен това се оферират спомагателни наказания против съветските политици, " олигарсите " и техните фамилии, възбрана за вложения в енергийни планове с държавно присъединяване и за присъединяване в петролни планове на територията на Русия, както и условието да се изготви отчет за съветските активи на президента Владимир Путин.

Икономиката ще оцелее

Основният удар от глобите против съветския държавен дълг, при положение на тяхното въвеждане, ще се поеме от рублата и ОФЗ, до момента в който вложителите в съветските еврооблигации ще се усещат по-комфортно, се споделя в разбора. Според Barclays, Русия е в положение да продължи решително да обслужва валутния си дълг.

От друга страна, съгласно оценка на икономисти от Oxford Economics, евентуалните американски наказания няма да доведат до рецесия, макар обстоятелството, че задграничните вложители са закупили съвсем 50% от новия съветски дълг, публикуван през януари 2016 година до февруари 2018г. Първо, Русия притегля финансиране, главно, посредством средносрочни и дълготрайни скъпи бумаги (70%), и второ, те ще бъдат задоволително търсени от локални и задгранични вложители, с цел да компенсират падащите американски скъпи бумаги, съгласно изследване на Oxford Economics от 6 август. Сега, от 25-те най-големи задгранични притежатели на ОФЗ, които съставляват 67% от акциите на нерезиденти, съвсем половината са компании от Съединени американски щати, написа Майя Сенусси – икономист в Oxford Economics.

Според Moody`s Investors Service, Русия е подготвена да обезврежда удара от новите наказания на Съединени американски щати. Мерките за понижаване на вложенията в американските съкровищни скъпи бумаги и намаляването на зависимостта от $, направиха стопанската система по-малко уязвима пред опасността от по-големи ограничавания, съобщи в изявление за Bloomberg анализаторът на Moody`s Кристин Линдоу.

След глобите против алуминиевата компания Rusal на Олег Дерипаски, Банката на Русия предприе спомагателни ограничения за отбрана на финансовата система на страната. През това време Русия продаде американски държавни скъпи бумаги на обща стойност $81 милиарда

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР