Развитието на приятелски отношения трябва да се развиват при взаимно

...
Развитието на приятелски отношения трябва да се развиват при взаимно
Коментари Харесай

Захариева: Развитието на приятелски отношения с Русия е приоритет за външната ни политика

Развитието на другарски връзки би трябвало да се развиват при взаимно съдействие и взаимно ценене на ползите изключително със прилежащи и близки страни на страната ни, измежду които е и Русия, и това е предпочитана задача на българската външна политика.
Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната естрада в отговор на депутатско запитване на народния представител от Политическа партия " Атака " Станислав Стоилов по отношение на известие на Министерството на външните работи на Република България “.
Вицепремиерът Захариева добави, че тъкмо заради тази причина счита, че би трябвало да се сложи завършек на слагането на разграничителна линия по оста на България по исторически тематики, за които българският парламент преди доста години, още на 9 септември 1944 година, е взел ясно връзки.
„ Уверявам ви, че българското държавно управление има предпочитание да бъде другар, освен това в основата на взаимно ценене на суверенитета, взаимния интерес, невмешателство във вътрешнополитическия живот на друга страна, почетени и ценене на позициите във връзка с оценките на обстоятелствата и събитията от предишното.
Крайно време е да спрем да разделяме страната на каквито и да е фили и фоби “, сподели Захариева.
Вицепремиерът съобщи още, че в позицията на Министерство на външните работи категорично се признава голямата роля на Съветския съюз при разгрома на Нацистка Германия по време на Втората международна война.
„ Не оспорваме изхода на войната, каквито тълкования имаше в някои недоброжелателни мнения. Не се подлагат на подозрение осъществените от този режим закононарушения към човечеството и военни закононарушения “, добави още тя.
Тя уточни, че декларацията на Министерство на външните работи е ориентирана към съответно деяние, за което е преценено, че минава границата на представители на друга страна.
„ Става въпрос за образуване на демонстрация, внушаваща едностранна и неточна интерпретация във връзка с пояснение на обстоятелствата от нашата история, които за жалост към момента имат спорен темперамент и то не толкоз измежду историците, тъй като сякаш за историците нещата са ясни, а по-скоро са предмет на вътрешнополитически диспути и оценки на политически партии “, изясни Захариева.
Тя уточни, че е значима и датата на образуване на изложбата. „ Ако беше на 9 май, нямаше да можем да реагираме. Така че Министерство на външните работи нямаше никакъв различен вид, с изключение на да реагира и то в случай, че е проведена по този начин, че опонира на законодателно закрепена публична позиция на българската страна по тематиката. Неслучайно и самото посолство смени заглавието на изложбата след нашата реакция “, разяснява още вицепремиерът.
Тя напомни, че от дълго време комунистическият режим е разгласен за незаконен от българската страна , доста преди ГЕРБ да го има .
„ Законодателят ясно е показал какъв е този режим и там се употребява думата, че 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 ръководството на Българска комунистическа партия е довело страната до национална. Цитирам текста на закона “, уточни още Захариева.
Вицепремиерът съобщи, че позицията на Министерство на външните работи по случая не би трябвало да пречи на другарските ни връзки с Русия. „ Министерство на външните работи би трябвало да реагира, когато има опити за непозната интервенция във вътрешната политика на страната. Когато защитаваш позиция в отбрана на националния ти интерес, другите би трябвало да те почитат повече “, уточни тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР