Развитието на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата

...
Развитието на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата
Коментари Харесай

Сметките за електричество и газ във всички столици на ЕС са спаднали с 9% през април

Развитието на европейските цени на електрическата енергия и газа в семействата сред януари 2009 година и април 2024 година показват в следващото си изследване VaasaETT и два от водещите регулатора на енергийния пазар - Energie-Control Аustria и унгарският орган за контролиране на енергетиката и комуналните услуги (MEKH). Индексът се пресмята посредством претегляне на цените във всяка от столиците съгласно съответното национално ползване на електрическа енергия или газ.

Изследването, което се разгласява всеки месец демонстрира по какъв начин са се трансформирали цените на силата за семействата без налози през април 2024 година за крайните консуматори в европейските столици. То обгръща, както страните-членки на Европейски Съюз, по този начин и някои от страните на Европейската енергийна общественост (Черна гора, Норвегия, Сърбия и Украйна) плюс Англия и Швейцария.

Цените на електрическата енергия понижиха стабилно през първата половина на 2009 година и стигнаха дъното от 96 индексни пункта през юни същата година, защото икономическата рецесия се отрази на търсенето. През втората половина на 2009 година цените започнаха да се възвръщат. Оттогава са във възходяща наклонност. Индексът за електрическа енергия доближи 116 индексни пункта (и.п.) през октомври 2014 година, През 2016 година и 2017 година се колебае към 108 и.п., както и сред 115 - 119 и.п. през 2019 година, с цел да падне по време на Коронавирус под 112 пункта. Тенденцията към повишаване стартира още през 2021 година От януари 2022 година показателят за електрическа сила HEPI стартира да нараства рисково през декември 2021 година и доближава 164 пункта. След като изкачи най-рязкото ходило в историческите данни през януари 2022 година и реализира пик през октомври 2022 година, след което последва наклонност към намаляване и сега е 184 пункта (EUR-15), се показва в проучването.

Що се отнася за цените на газа, специалистите припомнят всички комплицирани интервали от 2009 година насам, както и че " продължаващата енергийна рецесия засегна мощно показателя на цените на това гориво през 2021 година, преминавайки от 87 пункта през януари 2021 година до 163 пункта през ноември 2021 година Впоследствие неговата цената още веднъж се удвои през ноември 2022 година и доближи 350 пункта. От VaasaETT пресмятат, че през април 2024 година е на равнище от 157 индексни пункта.

При разглеждане на междинните стойности на цените за крайните консуматори през април, както за електрическа енергия, по този начин и за газа се следят следните промени: спрямо преди една година - (април 2023 г.), сметките за електричество, а също и за газ във всички столици на Европейски Съюз са спаднали с 9%.

В взаимозависимост от това къде от изследваните 33-те европейски столици живее даден краен консуматор в Европа, към 1 април цената, която заплаща, може да варира в съответствие до 6. Експертите, провеждащи проучването регистрират, че за битовите клиенти в Европа най-скъпите градове са Берлин и Прага. След тях се подреждат Дъблин, Лондон и Берн. Киев (отчита се положението на страната във война) още веднъж е с най-евтина електрическа енергия, следван от Будапеща, Подгорица и Белград.

В номинално изражение, цените в столиците на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) клонят към по-ниски от междинните. За следващ път изследването открива, че Прага, Талин и Вилнюс са единствените столици измежду страните от ЦИЕ, в които цената на електрическата енергия е над междинната за Европа.

Най-значимите промени, настъпили на пазара на електрическа енергия през месец април, са следните:

• Увеличение на цените със 7% в Осло, заради растеж на съставените елементи на силата и енергийните данъци;

• 2% покачване на цените в град Люксембург заради повишаване на енергийния компонент;

• Нарастване на цените с 2% в Никозия, заради нарастванията на съставените елементи за сила и разпределение;

• 13% понижение на цените в Копенхаген, заради спад на съставените елементи за силата и разпределението;

• 7% намаляване на цената в Лондон, заради поевтиняване на съставените елементи за силата и разпределението;

• 3% спад на цените в Лисабон и Мадрид, заради понижаване на енергийния им компонент;

• 3% намаляване на цените във Виена, заради поевтиняване на силата и енергийните данъци;

• 2% понижение на цените в Атина, заради спад на силата и съставни елементи за енергийните данъци;

• 2% поевтиняване на цената в Рим, заради намаляване на енергийния компонент;

• Намаляване на цените с 2% във Вилнюс, заради спад на съставените елементи за сила и разпределение;

Средната европейска цена на електрическата енергия за краен консуматор продължава наклонността си на намаляване, отбелязвайки спад от 2% през април. В множеството от обсъжданите столици цените през април остават непроменени по отношение на предходния месец. Известно нарастване има единствено на 5 пазара. Най-значителна смяна се следи за Осло. Що се отнася до понижението на цените на дребно на електрическата енергия като цяло, през април то е нищожно, като се изключи Копенхаген и Лондон.

Най-голямо нарастване на цената на електрическата енергия за краен консуматор през април се следи в Осло (7%) заради покачване на налога върху електрическата енергия. Ставките на таксите се дефинират от държавното управление и се трансформират два пъти годишно, на 1 януари и 1 април.

От друга страна, сезонните промени в транспортните такси в Дания, дружно с понижението с 11% на енергийния съставен елемент, доведоха до общ спад с 13% на цената на електрическата енергия за крайния консуматор. Значителното понижение на енергийния съставен елемент може да се дължи на пониженията на тримесечните контракти с закрепена цена (цените се трансформират само на всеки три месеца), които в този момент отразяват низходящата наклонност на цената на едро през предходните месеци.

Корекцията на тавана на цените във Англия, определян от енергийния регулатор докара до 7% намаляване на цената на електрическата енергия за крайните консуматори в Лондон. С това ново намаляване, цената за характерен консуматор през проучвания месец е с съвсем 40% по-ниска спрямо предходните 2 години, само че остава с 45% над равнището от април 2021 година и много над междинната за Европа, се показва в отчета на VaasaETT.

В опит да защитят потребителите от непрекъснатото повишаване на цените на силата, европейските държавни управления одобриха голям брой ограничения по време на енергийната рецесия, които са включени в цените, съдържащи се в методологията на HEPI. Независимо от това, в някои случаи инцидентни или сезонни енергийни схеми се вкарват за крайните консуматори като еднократно възобновяване и обезщетения, които в действителност подхождат на по-дълъг интервал на поредни високи цени. Въздействието на такива ограничения се съпоставя настрана.

В Ирландия потребителите от семействата би трябвало да дават отговор на изискванията за заем от 450 евро, отпускан на 3 вноски по 150 евро, считано от декември 2023 година Първият заем се отнася за интервала сред 1 декември и 31 декември 2023 година, вторият сред 1 януари и 29 февруари 2024 година и третият сред 1 март и 30 април 2024 година Кредитът се трансферира непосредствено посредством доставчиците към сметките за електрическа енергия на техните клиенти. Ако се вземе характерен клиент на електрическа енергия в Дъблин, за четвъртия месец на 2024 година компенсацията доближава 57% от месечните разноски за електрическа енергия, което води до месечна цена на електрическата енергия от 16,17 евро/kWh.

Когато се поправя към стандартите за покупателната дарба (PPS) във всяка страна, картината се трансформира значително. PPS е изкуствена референтна валута, която отстрани общите разлики в ценовите равнища сред страните. Когато са изразени в PPS, цените на силата се осветляват във връзка с цената на други артикули и услуги. През април, както и по-рано най-ниските поправени цени на електрическата енергия за бита са в Осло, Будапеща, Валета и Стокхолм, а най-високите са в Прага, Никозия, Берлин и Вилнюс. Повечето от страните от ЦИЕ нормално са със относително ниски цени на електрическата енергия, по отношение на общото им равнище в другите страни и са под междинните за Европа. Това обаче още веднъж не е по този начин през месец април за Букурещ, Прага, Рига, Талин, Вилнюс и Варшава, в които цената на електрическата енергия е над междинната за Европа.

Проучването демонстрира, че приблизително силата (оспорваната съставен елемент на цената) съставлява 52% от цената на сметката за електрическа енергия за крайния консуматор, разпределението - 27%, енергийните налози - 6%, а Данък добавена стойност -15% за столиците на Европейски Съюз.

Фокусирайки се върху цената на силата като стока, в Будапеща тя сега съставлява единствено 14% от цената на електрическата енергия за краен консуматор, която е най-ниската измежду всички изследвани градове. Напротив, Никозия е с максимален енергиен %, достигащ 74% от цената за крайния консуматор през април 2024 година

Преди енергийната рецесия закрепените (цена и срок) и променливите цени бяха релативно сходни, установяват специалистите. Фиксираната цена постоянно е била по-ниска, защото е разрешавала на доставчика по-малка преданост и риск при доставката. Въпреки че клиентите всъщност залагаха малко на посоката на пазара, това не беше изключително значим избор за множеството клиенти. Поне на по-развитите пазари дейните клиенти въпреки всичко са склонни да избират закрепени цени. След рецесията обстановката съвсем се обърна, установяват специалистите. Фиксираната цена, там, където е налична клони към по-висока от променливата, в някои случаи с доста огромен марж.

В отчета си специалистите откриват, че през април 2024 година броят на закрепените предлагани контракти наподобява се е нараснал, до момента в който междинната им цена е единствено малко по-висока от междинната променлива цена -само с 0,92 евроцента/kWh. Това се следи и в по-голямата част от пазарите на EUR15, когато се изследват самостоятелно, като закрепените контракти са приблизително по-евтини от променливите единствено в 6 от обособените пазари от EUR15.

Във всички показани пазари междинното равнище за закрепени цени е 28.43 евро/kwh. За променливите цени - 27.51 евро/kWh. Ако се поправят променливите цени по паритет на покупателна дарба, евентуално ще има по-ясна картина на относителното значение на най-популярните цени през април 2024 година
Природен газ
По отношение на цената на природния газ за битовите консуматори от 28 европейски столици към 1 април 2024 година специалистите показват, че най-високата цена се заплаща от жителите на Стокхолм - съвсем 3 пъти над междинната цена за краен консуматор в Европа, следвани от Берн, която е втората най-скъпа столица. Това може да се изясни с естеството на шведския газов пазар; дребният размер от единствено 77 000 битови клиенти на газ в цяла Швеция, от които 50 000 в изолираната газова мрежа в Стокхолм. Амстердам сега е третата най-скъпа столица.

Цената в Стокхолм е съвсем 13 пъти по-висока от тази в Будапеща, който е най-евтиният град за газ в Европейски Съюз, и над 17 пъти по-висока, в случай че се включи Киев. Природният газ за семействата нормално е по-евтин в страните от ЦИЕ. Любляна и Прага са единствените столици измежду страните от ЦИЕ, в които цената на природния газ е над междинната за Европа.

Най-значимите промени, настъпили на пазара на природен газ през месец април:

• 17% нарастване на цените в Берлин, заради покачване на съставените елементи за сила и Данък добавена стойност след края на схемата за субсидиране;

• Ръст на цените с 5% в Мадрид, заради повишаване на съставените елементи на силата и ДДС;

• Повишение на цените с 2% в Атина, заради повишаване на съставените елементи за сила и разпределение;

• 11% понижение на цените във Виена, заради намаление на съставените елементи на силата и енергийните данъци;

• 8% спад на цената в Лондон, заради поевтиняване на енергийния компонент;

• 7% намаляване на цената в Лисабон, заради понижаване на енергийния компонент;

• 7% понижение на цените в Рига, заради поевтиняване на силата, енергийните налози и съставените елементи за разпределение;

• Спад на цените с 4% в Амстердам, Люксембург, Париж и Талин, заради понижение на енергийните компоненти;

• 3% намаляване на цените в Рим, заради поевтиняване на съставените елементи за сила и разпределение;

• 3% понижение на цената в Загреб, заради спад на енергийния компонент;

През април междинната цена на природния газ за краен консуматор означи спад от 2% в цяла Европа. Само в 4 от 27-те обсъждани столици е регистрирано нарастване на цените за този месец, до момента в който на 12 от тях е следено намаляване в друга степен. Според отчета, референтния показател TTF остава неуверен, само че под границата от 30 евро/MWh през по-голямата част от април, отразявайки единствено отчасти въздействието от напрежението в Близкия изток. Общата непоклатимост на европейските газови пазари продължава след меката зима в цяла Европа, до момента в който високият рандеман от възобновими източници води до задържане на огромен потенциал в газохранилищата, което води надлежно до спад на цената за крайния консуматор.

В Берлин се следи нарастване от 17% на цените на природния газ за крайните консуматори, така от 1 април се връща 19% Данък добавена стойност. Ставката на Данък добавена стойност върху доставката на газ беше краткотрайно понижена от държавното управление през октомври 2022 година до 7% като част от пакета за облекчение, целящ да помогне на потребителите поради растящите цени на силата.

По същия метод връщането на типичния Данък добавена стойност (21%) за природния газ докара до 5% нарастване на цената за крайния консуматор в Мадрид, макар наклонността на спад на цената на енергийния съставен елемент. Новообявената контролирана цена TUR означи внезапен спад този месец, като упованието е това да се придвижи на свободния пазар, след привършване на отоплителния сезон.

Виена от своя страна претърпя най-голямо понижение на цените (11%), защото Wien Energy, най-големият снабдител, разгласи намаления, както на електрическата енергия, по този начин и на газа, което накара и други снабдители да поправят своите ценови равнища.

В Лондон горната граница на цената на природния газ означи спад до 6 пенса за kWh (преди 7,42 пенса за kWh), което докара до 8% понижение на цените за крайните консуматори. Ofgem, националният енергиен регулатор разгласи, че съществуващата система за таван на цените може да бъде модифицирана, с цел да стане по-динамична, с цел да се вземат поради измененията при търсенето и възобновимото произвеждане.

Що се отнася до понижението от 7% в Лисабон, то може да се дължи на Galp, един от най-големите снабдители на газ в страната, който намали цените на природния газ, с цел да " отрази спада на цените на силата на интернационалните пазари през първото тримесечие на 2024 година ", съгласно фирмени доклади.

По същия метод, както при електрическата енергия, цените на газа при РРС са с доста друг резултат спрямо действителните равнища. През месец април още веднъж Будапеща, Загреб и Брюксел са най-евтините градове, поправени към РРС.

Проучването демонстрира, че приблизително силата (оспоримият съставен елемент на цената) съставлява 53% от цената на природния газ за крайния консуматор, разпределението 22%, енергийните налози 10% и Данък добавена стойност 16% за европейските столици.

В Нидерландия енергийните налози се употребяват за стимулиране на държанието на потребителите и потреблението на сила. Още повече, че от януари 2020 година енергийният налог за битови консуматори на природен газ нормално е към 35%. Целта е да се насърчи потреблението на електрическо отопление и уреди вместо газ.

Като цяло резултатите демонстрират, че пазарните сили съставляват към 53% от цената на крайния консуматор, както за електрическа енергия, по този начин и за газ, до момента в който националните фискални и регулаторни детайли са виновни за останалите 47% посредством цените за систематизиране, енергийните налози и Данък добавена стойност.

Настоящата енергийна рецесия докара до доста нарастване на междинния енергиен съставен елемент в столиците на Европейски Съюз, макар че в този момент цените наподобяват понижени спрямо предходните две години.

Енергийният дял в цената на електрическата енергия за крайния консуматор беше 61% през април 2022 година, както и през април 2023 година, до момента в който сега е 52%.

По същия метод на пазара на природен газ процентът на енергийния съставен елемент от цената за крайния консуматор беше 63% през април 2022 година, преди да доближи 60% през април 2023 година и 53% този месец. Там, където енергийният съставен елемент е по-нисък, подобен е и тласъкът за клиентите да търсят по-конкурентни предложения. /
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР