Развитието на емоционална интелигентност изглежда нещо изключително важно в днешния

...
Развитието на емоционална интелигентност изглежда нещо изключително важно в днешния
Коментари Харесай

Как да развием емоционална интелигентност? 3 ключови области

Развитието на прочувствена просветеност наподобява нещо извънредно значимо в днешния свят. Хората, които познават потребностите си, схващат и контролират страстите си, демонстрират самомотивация и намират себе си в обществени обстановки, оправят се по-добре със напрежението и печелят повече.

Има редица способи, които могат да ви оказват помощ да развиете този вид подготвеност – в тази обява ще разгледаме 3 на практика извършения за начинаещи.

Според Даниъл Голман (създател на обсъжданата концепция) прочувствената просветеност включва способността да разбираме себе си и личните си страсти, да ги управляваме и направляваме, самомотивация, емпатия и обществени умения. Това е доста, нали? Не се тормозете, през днешния ден ще разгледаме основите.

В тази обява ще представим някои детайли на ЕИ (емоционална мотивация), които ще ви оказват помощ да започнете да развивате психически, обществени и праксеологични (свързани с деяние и мотивация) пълномощия.

Психологически пълномощия – различаване и наименуване на страсти

Способността да разпознавате и назовавате страсти е основно умеене в изкуството да управлявате страстите. Краткото образование в тази област е доста дейно.

Често казусът се крие в невъзможността да се дефинира каква съответна страст изпитва човек. За задачата незаместим е прочувственият дневник. Всичко, което би трябвало да извършите, е да отбележите страстта, която е най-близо до това, което изпитвате през целия ден. Можете да извършите това вечер, спомняйки си минали вътрешни прекарвания. Струва си да поддържате подобен дневник две, три седмици или даже повече.

Какво ще спечелите от тази процедура? Има няколко преимущества:

  • Ще се научите автоматизирано да разпознавате какво съответно чувствате и това ще ви помогне да регулирате страстите си по-ефективно. Например, когато осъзнаете, че се чувствате тъжни, можете да извършите нещо хубаво за себе си или да говорите с някого, на който имате доверие.
  • Ще забележите какви усеща преобладават в живота ви и кои обстановки най-често провокират характерни прочувствени реакции у вас.
  • Ще установите по-дълбок контакт с вътрешното си Аз – ще започнете да разбирате себе си по-добре, ще виждате смисъла и функционалностите на избрани страсти.

Като допълнение към упражнението можете също да вземете поради:

  • Интензивността на страстите, които изпитвате – какъв брой мощна е страстта, която изпитвате по канара от 1 до 100?
  • Отключващо събитие – кой, какво, къде и по кое време е отключило дадена страст у вас?
  • Емоционално провокирано държание – какви дейности са водени от вашата страст?

Ако се стремите да водите прочувствен дневник, вашата прочувствена просветеност сигурно ще се усили доста в региона на самосъзнанието.

Вижте още:

Социална подготвеност – деликатно другарство с другите

Социалните умения са доста обширна тематика, само че първоначално е добре да знаете основите, т.е. деликатна връзка. Това познание ще ви бъде изключително потребно, в случай че сте склонни да критикувате другите и да влизате в непрекъснати разногласия. Прочетете в този момент следния разговор:

— Но ти си ужасна!
— Ти ме ядосваш.
„ Колко пъти би трябвало да ти споделям да не ми обръщаш внимание?!
„ Омръзна ми да приказваш, желая да дремя “.

Ако имате навика да поддържате връзка в този жанр, това значи, че сте склонни да обвинявате другите за това по какъв начин се чувствате. Представете си, че сходни фрази са адресирани до вас. Каква реакция биха провокирали у вас? Може би щяха да ви ядосат? Чувствате се засегнати? Във всеки случай би било по-вероятно да спорите, в сравнение с да решите казуса.

Всички типове оценки и преценки, т.е. изказвания като „ Вие “, лимитират вашата междуличностна успеваемост. И по този начин, по какъв начин да поддържаме връзка? Заменете изказванията „ Ти “ с деликатни изказвания „ Аз “. Нека да разгледаме по какъв начин упоменатите нагоре образци могат да бъдат трансформирани:

— Но ти си ужасна! — Чувствам се отчаян от това, което направи.
— Ти ме ядосваш. — В момента в действителност съм гневен.
„ Колко пъти би трябвало да ти споделям да не ми обръщаш внимание?! „ Почувствах се засегнат, когато още веднъж ми обърна внимание. “
— Стигат ми приказките ти. — Уморен съм и бих желал да прекарам известно време в тишина.
Виждате ли разликата? Правейки преценки за другите, вие ги карате да се усещат застрашени и насърчавате спор, а не единодушие. Когато се свържете с „ Аз “, вие спирате да съдите. Благодарение на този метод вашият събеседник може да е по-склонен да ви изслуша.

Когато желаете да разрешите проблем, който пречи на връзката ви с различен човек, позовавайте се на възприятията и обстоятелствата си – без осъждения и изказвания като „ Ти “. Това е голяма, въпреки и незабележима за мнозина стъпка към оформянето на прочувствената просветеност.

Вижте още:

Компетенции за деяние – извикване на вашето „ ЗАЩО “

Оказва се, че вашето отношение към дилемите, провокациите и дейностите също има значение в подтекста на вашата прочувствена просветеност. Емоционално интелигентните хора са в положение да се стимулират, т.е. дейно да се ангажират с постигането на задачите си, като демонстрират самодейност и оптимизъм в деяние.

Има доста способи да останете стимулирани. С какво е най-важно да започнете? На първо място, намерете своето „ ЗАЩО “ – с други думи, определете какво ви интересува в живота. Следните въпроси ще ви оказват помощ:

1. Какви цели желаете да постигнете?
2. Какви полезности желаете да преследвате в живота си?
3. Кой искаш да бъдеш/да станеш?

Добре е да запишете всички тези неща на лист/файл на вашия компютър или смарт телефон. Важно е това да са цели и потребности, които ВИЕ желаете да преследвате, а не нещо, което се смята за скъпо от обществото в културата, в която живеете. Капанът, в който доста хора попадат, е, че е елементарно да преследваме неща, които помпат егото ни, само че не вършат живота ни в действителност цялостен и пълностоен.

След като зададете свое лично „ ЗАЩО “, вие към този момент имате своята „ Полярна звезда “, към която си коства да се връщате всякога, когато ви свърши мотивацията. Мисля, че без ясна визия за това какво желаете да постигнете и какъв живот желаете да водите, ще ви бъде доста мъчно да се мотивирате да работите крепко. Това е извънредно значимо нещо.

Изглежда банално? Е, това е най-ефективната тактика, в случай че желаете непрекъснато да се самомотивирате. Нужна е обаче процедура. Всеки път, когато почувствате опозиция против действието, помислете за вашето „ ЗАЩО “ – припомнете си към какво се стремите, осъзнавайки, че си коства да изразходвате времето, силата и другите си запаси за тази цел.

Вижте още:

Как да развием прочувствената просветеност?  – Обобщение

Това е краят на това малко „ образование за прочувствена просветеност за начинаещи “. Методите, разказани нагоре, работят и в действителност могат да развият вашата прочувствена просветеност. Дайте си 3 седмици, с цел да водите прочувствен дневник, да употребявате деликатна връзка във взаимоотношенията и да си припомните своето „ ЗАЩО “. Отнасяйте се към него като към опит.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР