Развитието на Черноморския регион в стабилна, демократична и просперираща зона,

...
Развитието на Черноморския регион в стабилна, демократична и просперираща зона,
Коментари Харесай

Караянчева: Развитието на Черноморския регион е ключова цел

Развитието на Черноморския район в постоянна, демократична и просперираща зона, е основна цел, директно обвързвана с главния стратегически интерес както на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо съдействие (ЧИС), по този начин и на Европейския съюз, чиято външна морска граница е Черно море. Това съобщи ръководителят на Народното събрание и ръководител на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС) Цвета Караянчева, оповестиха от държавната пресслужба. Тя откри 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС, чиито хазаин е Народното събрание. Основната тематика на форума е „ Европейските измерения на Черноморското икономическо съдействие – настоящо положение и вероятности на съдействието Европейски Съюз – ЧИС “.
Председателят на Народното събрание означи, че от учредяването си преди четвърт век до през днешния ден Организацията за Черноморско икономическо съдействие и нейната Парламентарна асамблея дават своя извънреден принос за постигането на тази основна цел. Налице са обещаващи резултати в съответни области на съдействие, добави Цвета Караянчева. По думите й през миналите години Европейският съюз също е направил значими старания в Черноморския район за стимулиране на демократичните и стопански промени, за планиране на непоклатимост и за поддръжка на развиването му посредством широкообхватни стратегии за съдействие. Разработената от Съюза през 2007 година, Инициатива „ Черноморска синергия “ е главният принос на организацията към районното съдействие в Черноморския басейн и остава съществена рамка за неговата ангажираност в района, уточни ръководителят на Народното събрание. През 2017 година тази ангажираност е разширена с развиването на Общ морски дневен ред, който сложи началото на „ Механизма за наследник напредък в Черно море “.
Тази прогресивна наклонност е непокътната и доразвита в границите на Българското председателство в Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, по време на което е призната Бургаската декларация „ Към Общ морски дневен ред в Черно море “ и тактиката „ Инициатива за наследник напредък за проучвания и нововъведения в Черно море “ в границите на Европейския морски ден, означи Цвета Караянчева. Усилията са продължени по време на Българското председателство на ЧИС (януари – юни 2019 г.), което издигна на ново ниво и съдействието сред ЧИС и Европейски Съюз в границите на Интегрираната морска политика и плана на Европейската комисия „ Механизъм за наследник напредък “.
Председателят на Народното събрание уточни, че набелязаният Общ морски дневен ред ще служи като референтна рамка за хармонизиране на политиките в региона на морското дело и на финансовите принадлежности, включващи национално, европейско и интернационално финансиране. Според оценката на Европейската комисия признатите Декларация и Стратегия са стадии, които проправят пътя за по-структурирано и прагматично съдействие, учредено на взаимни цели, акцентира Цвета Караянчева. Тя добави, че заложените договорености от срещата в Бургас са били надградени през актуалната година.
Това са значими стъпки за развиването на синята стопанска система в Черноморския район, които поставят основите на нови благоприятни условия за задълбочаване на районното коопериране в области като опазването на околната среда, морското дело, свързаността, туризма, образованието и други, означи ръководителят на Народното събрание. По думите й тези документи имат за цел да служат за управление при създаването на проучвателен стратегии на национално и европейско ниво след 2019 година и да се трансфорат в дирек на бъдещата Обща морска стратегия за Черно море.
В процеса на развиване на съдействието сред ЧИС и Европейски Съюз ролята на ПАЧИС и Европейския парламент е доста значима, акцентира Цвета Караянчева. Новият стадий в развиването на Черноморското съдействие и съществуването на разнородни вероятности пред района постановат постигането на по-високо равнище на взаимоотношение сред двете структури, което да дава отговор на актуалните условия, добави тя.
Председателят на Народното събрание и ръководител на ПАЧИС означи, че тематиката на 54-ата Пленарна сесия на Общото заседание на ПАЧИС „ Европейското измерение на Черноморското икономическо съдействие – настоящо положение и вероятности на съдействието Европейски Съюз – ЧИС “ е модерна и значима в светлината на съществуващите пред Черноморския район вероятности. Тя е подбудена от целите на Българското председателство в Парламентарната асамблея на ЧИС, което си сложи за цел да „ насърчи взаимоотношението с районните и интернационалните парламентарни структури, както и да ускори ролята на ПАЧИС като главен инструмент за подкрепяне на общите цели, дейности и планове в интерес на народите от необятния Черноморски район “, уточни Цвета Караянчева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР