Развитие на разследването за смъртта на българския граничен полицай Петър

...
Развитие на разследването за смъртта на българския граничен полицай Петър
Коментари Харесай

Най-близката камера не е хванала мястото, където е убит Петър Бъчваров


Развитие на следствието за гибелта на българския граничен служител на реда Петър Бъчваров, който почина при пукотевица край границата. Вече е направена окончателната съдебномедицинска експертиза за повода за гибелта, заяви за Българска национална телевизия окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Доказателствата към момента не са изпратени на проверяващите в Турция, защото едвам през вчерашния ден е постъпило искане за това. От събраните доказателства излиза наяве още, че камерите в граничния регион не са покривали мястото на случая.

Експертизата удостоверява първичната версия за повода за гибелта на служителя на реда - пострадванията в региона на главата от изстрел с ловно оръжие. Стреляно е с пушка, със сачми за наедрял дивеч, само че камерите не могат да покажат какво тъкмо се е случило край границата във съдбовната нощ.

" Към сегашния миг дефинитивно получихме съдебномедицинската експертиза на починалия служител на реда, която трябваше да откри повода за гибелта. Това, което казахме по-рано и през днешния ден сигурно можем да го твърдим. Комплексното умозаключение е, че повода за гибелта са пострадванията в региона на главата от изстрел с ловно оръжие - пушка със сачми за наедрял дивеч ", каза окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

По думите му към сегашния миг към момента не са предадени доказателствата на турската страна, защото през вчерашния ден на 16 януари постъпи публично искане по съответния ред от турската страна за даване на доказателства: " Исканията са няколко - да предоставим това, което сме открили в хода на нашето следствие ", добави той.

На въпрос по отношение на това дали са работили камерите в този сектор по време на случая, той съобщи: " Да. Извършена е инспекция. Най-близките камери, които са били покрай случая са работили, само че особеността е, че най-близкостоящата камера не обгръща мястото на случая. Записи има, само че те не обгръщат заради особеностите на релефа. Ако може по този начин да се назова, това е мъртва точка. "

" Това, което установихме и на последната работна среща с турските сътрудници е, че производствата са в много напреднал стадий. Ние изчакваме някои изводи на спомагателни балистични експертизи, само че имаме умозаключение за най-важната балистична експертиза за това с какво оръжие е създаден изстрелът. Имаме молба за правна помощ, която сме изпратили на Турция и също чакаме от тях отговри на сложени от нас въпроси и изискани доказателства. На последната среща получихме увещание, че те приготвят своя отговор. И двете следствия (и в България, и в Турция - бел. ред.) са в доста напреднал стадий ", сподели още той.

Бългрските прокурори изчакват изводи от спомагателни балистични експертизи, само че и отговори на въпроси, изпратени на проверяващите в Турция. Убедени са, че и в двете страни следствието е в напреднал стадий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР