Разумното количество е едно яйце на денЯйцата се съдържат в

...
Разумното количество е едно яйце на денЯйцата се съдържат в
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото ни, когато ядем по едно яйце на ден?

Разумното количество е едно яйце дневно

Яйцата се съдържат в какво ли не. А добре знаем, че за всички артикули, даже и най-здравословните, се отнася едно и също нещо – в умерено количество са супер потребни, в случай че прекаляваме с тях, могат да нанесат доста съществени вреди. Същото се отнася и за яйцата. Максималното количество, което можем да консумираме, с цел да счетем приема за разсъдък, е не повече от едно яйце дневно.

Няколко изследвания към този момент възвърнаха яйцата като част от здравословната диета, а в този момент едно изследване отива даже по-далеч и сочи, че това в действителност освен, че няма да навреди, само че ще се отрази ужасно на здравето ни. Според нови  ежедневната консумация може да понижи сърдечно-съдовия риск: това твърди екипът, съгласуван от Liming Li и Canqing Yu, от катедрата по епидемиология и биостатистика на Пекинския университет, които са провели изследването, предава.

Изследователите са създали огромен опит, в който са присъединили 16 213 души, всички – изследвани и без болести като рак, сърдечно-съдови проблеми и диабет. Експертите оцениха честотата на консумация на яйца на всяко и записаха за целия интервал на наблюдаване (8,9 години) всички болести и смъртни случаи, настъпили в извадката (общо съвсем 84 000 случая на сърдечно-съдови болести и 9 985 смъртни случая по тези причини).

По-специално, съгласно събраните данни, едно яйце дневно би понижило риска от инсулт с 26% и риска от гибел заради тази причина с 28%. Рискът от гибел от инсулт е понижен с 28% измежду потребителите на яйца и рискът от гибел от сърдечно-съдови болести като цяло е понижен приблизително с 18%.

Има също 12% понижение на риска от исхемична болест на сърцето измежду потребителите на яйца (5,32 яйца на седмица), спрямо тези, които употребяват единствено 2 на седмица. Тъй като това е наблюдателно проучване, не може да се каже, че има причинно-следствена връзка сред потреблението на яйца и сърдечно-съдовото здраве, прецизират създателите, само че би трябвало да се означи, че яйцата, като се изключи че съдържат холестерол, съдържат и протеини с високо качество, значими витамини и здравословни субстанции като каротеноиди и фосфолипиди.

Нека още един път напомним - в случай че прекаляваме с тях, яйцата могат да бъдат освен нездравословни, само че и даже рискови за здравето ни. Най-добрата диета е уравновесеното хранене, а за хората, които имат по-специфични потребности и открити проблеми е най-добре да се съветват със експерт във връзка с храненето.

*Статията има единствено информативна цел и не е рекомендация или сурогат на консултацията със експерт.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР